Jing Yu wereldkampioene sprint

Yu Jing racet tegen Christine Nesbitt op de 1000 meter. Foto Reuter / Todd Korol

Jing Yu is vandaag in Calgary verrassend wereldkampioen sprint geworden. De 26-jarige Chinese hield Christine Nesbitt op de 1000 meter met tweehonderdste achter zich. De Canadese titelverdediger won de afstand wel in 1.12,94 voor Yu (1.13,47). Zhang Hong uit Zuid-Korea legde in het eindklassement beslag op brons.

De Nederlandse schaatssters vielen net naast het podium. Margot Boer eindigde als vierde. Annette Gerritsen moest genoegen nemen met de vijfde plaats. Ook Marrit Leenstra (8e) en Thijsje Oenema (10e) wisten zich in de top tien te handhaven.

Leenstra noteerde op de 1000 meter de derde tijd in 1.13,89. Ze bleef slechts 0,06 seconde verwijderd van het Nederlands record van Ireen Wüst.

Yu legde zondag op de tweede 500 meter de basis voor haar titel. Ze nam door een wereldrecord de leiding over van Nesbitt in het klassement. Yu veroverde in 2009 al eens brons op het WK. Vorig jaar was ze in Heerenveen niet van de partij.

    • Lex Boon