Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

Jemenitische president aangekomen in VS voor medische behandeling

Een televisieploeg staat te wachten bij het New York-Presbyterian Hospital in New York. Er gaan geruchten dat dit de plek is waar de Jemenitische president Ali Abdullah Saleh behandeld wordt.
Een televisieploeg staat te wachten bij het New York-Presbyterian Hospital in New York. Er gaan geruchten dat dit de plek is waar de Jemenitische president Ali Abdullah Saleh behandeld wordt. Foto AFP / Timothy A. Clary

Ali Abdullah Saleh is aangekomen in de Verenigde Staten. De president van Jemen, het land waar het afgelopen jaar massale protesten hebben geleid tot vele doden, raakte in juni ernstig gewond bij een aanslag op zijn paleis en wordt in de VS behandeld.

Dat meldt een woordvoerder van de Jemenitische ambassade in Washington aan persbureau Reuters. Saleh wordt behandeld voor brandwonden. Ook zijn er bij de explosie granaatscherven in zijn borstkas terechtgekomen.

Eerder al medische behandeling in Saoedi-Arabië

Kort na de aanval vertrok Saleh enkele maanden naar Saoedi-Arabië voor medische behandeling. Dat zorgde kortstondig voor optimisme bij de Jemenitische bevolking, die sinds januari 2011 in grote getale de straat op ging om te eisen dat hij na 33 jaar afstand zou doen van zijn macht. In juli toonde hij zichzelf - na een maand afwezigheid - met brandwonden over zijn hele lichaam. In september keerde hij terug naar Jemen.

Saleh ondertekende vervolgens in november onder zware druk van de Arabische Golfstaten en het Westen een akkoord waaronder hij in ruil voor immuniteit voor vervolging zijn bevoegdheden overdroeg aan zijn vicepresident.

Een sluwe vos die zich blijft vastklampen aan de macht

Maar hij is, ondanks zijn medische gesteldheid en de machtsoverdracht op papier, nog steeds degene die de touwtjes in handen heeft, zei onze Midden-Oostenexpert Carolien Roelants vorige week bij zijn vertrek uit Jemen:

“Saleh is een sluwe vos. Hij heeft er zeer veel belang bij om in Jemen aan de macht te blijven. Zijn vicepresident krijgt nu de macht en hij heeft ook bedongen dat hij tot de presidentsverkiezingen in februari de titel president behoudt.”

Presidentverkiezingen gaan niet voor omslag zorgen

Saleh vertrok vorige week uit Jemen en reisde via Oman en Londen naar de Verenigde Staten. Hij zei eerder te hopen dat zijn afwezigheid in de aanloop naar de verkiezingen voor rust zorgt in Jemen. Op 21 februari gaat het land naar de stembus voor een nieuwe president. Roelants daarover:

“Niemand gelooft echt dat Saleh geen macht meer heeft. Er is op dit moment maar een kandidaat voor de verkiezingen en dat is de vice-president. en de leider van de regeringspartij gaat zijn campagne leiden.”

Het is nog twijfelachtig of 21 februari gehaald wordt, want de minister van Buitenlandse Zaken twijfelt daaraan.