Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Iran stopt ‘snel’ met leveren olie aan ‘sommige’ landen

Olietanker en vissersbootjes in de Straat van Hormuz. Foto AP / Kamran Jebreili

Het Iraanse parlement stelde vandaag de stemming over een wetsvoorstel dat de export van olie naar Europa zou verbieden uit, maar vanavond liet de Iraanse minister van Olie wel weten dat het land “snel” zal stoppen met het leveren van olie aan “enkele” landen. Dat meldt persbureau Reuters.

Over welke landen dat zijn en wanneer dat gaat gebeuren liet de minister zich niet uit. In Iran gaan al de hele week stemmen op om een exportverbod in te stellen in een reactie op nieuwe sancties van de Europese Unie.

De EU besloot vorige week de import van Iraanse olie te verbieden. Het importverbod wordt overigens pas in juli van kracht. Ook werden de tegoeden van de Iraanse centrale bank bevroren. De strafmaatregelen moeten Iran ertoe brengen weer te gaan praten over zijn omstreden atoomprogramma.

Parlement wil eerst experts raadplegen

Het parlement zou vandaag stemmen over het olieboycot, maar volgens parlementariër Ali Adiani Rad is de stemming uitgesteld omdat het Iraanse parlement experts wil raadplegen voordat het een besluit neemt. Het is nog onduidelijk wanneer er wel wordt gestemd over het wetsvoorstel.

Zo’n achttien procent van de Iraanse olie gaat naar Europa. Iran denkt dat Europa meer last zal hebben van een gebrek aan Iraanse olie dan dat Iran het verlies van de Europese afzetmarkt zal voelen.

Internationaal Atoomenergieagentschap doet onderzoek

Een team van het Internationaal Atoomenergieagentschap kwam vanochtend in Iran aan om onderzoek te doen naar vermeende pogingen van het land om kernwapens te ontwikkelen.

Tijdens het bezoek van drie dagen probeert het team te spreken met wetenschappers die ervan worden verdacht te werken aan een kernwapenprogramma. Ook wil het team documenten die hiermee te maken zouden hebben bekijken. Verder wordt gehoopt op afspraken voor toekomstige inspecties.

De Verenigde Staten en zijn bondgenoten willen dat Iran stopt met het verrijken van uranium. Zij vrezen dat het land hier uiteindelijk kernwapens mee kan maken. Iran stelt dat het alleen uranium verrijkt voor vreedzame doeleinden, zoals het opwekken van elektriciteit en het produceren van medische isotopen om kankerpatiënten te behandelen.