Inspecteurs van atoomagentschap aangekomen in Iran

Een team van het Internationaal Atoomenergieagentschap is vanochtend in Iran aangekomen om onderzoek te doen naar vermeende pogingen van het land om kernwapens te ontwikkelen. In het team zitten twee experts op dat gebied, de Franse Jacques Baute en de Zuid-Afrikaanse Neville Whiting.

De delegatie wordt geleid door Herman Nackaerts, die over het dossier kernwapens in Iran gaat. Voor zijn vertrek had Nackaerts zich ongebruikelijk bot uitgelaten over Iran. Hij zei te hopen op een dialoog. “Een dialoog die al lang geleden had moeten beginnen.” Iran moet volgens hem meewerken aan zijn onderzoek naar beschuldigingen dat het land kernwapens ontwikkelt.

Teheran weigert al drie jaar over dit onderwerp in discussie te gaan. De beschuldigingen zouden zijn gebaseerd op “gefabriceerde documenten van een paar arrogante landen”. Daarmee worden doorgaans de Verenigde Staten en zijn bondgenoten bedoeld.

Iran: VS en Israël zitten achter liquideren van onze kernwetenschappers

Het team werd op het vliegveld in Teheran opgewacht door een dozijn demonstranten met foto’s van de omgebrachte kernonderzoeker Mostafa Ahmadi Roshan. Hij kwam enkele weken geleden om door een autobom. In de afgelopen twee jaar zijn zeker vier Iraanse wetenschappers onder mysterieuze omstandigheden omgekomen. Israël wordt ervan verdacht een rol in de aanvallen te spelen.

Iran heeft het IAEA er in het verleden van beschuldigd informatie over Iraanse kernwetenschappers te lekken. Daardoor zouden zij en hun families het risico lopen door de Verenigde Staten of Israël te worden geliquideerd. Zo zou Roshan voor zijn liquidatie door het IAEA zijn geïnterviewd.

De demonstranten werden door veiligheidsmedewerkers verwijderd. Zo werd een confrontatie met het IAEA-team voorkomen.

Onderzoeksteam wil wetenschappers spreken en documenten inzien

Volgens het Iraanse staatspersbureau IRNA bezoekt het team waarschijnlijk een ondergrondse uraniumverrijkingsfabriek in de buurt van de stad Qom, ongeveer 130 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Teheran.

Tijdens het bezoek van drie dagen probeert het team te spreken met wetenschappers die ervan worden verdacht te werken aan een kernwapenprogramma. Ook wil het team documenten die hiermee te maken zouden hebben bekijken. Verder wordt gehoopt op afspraken voor toekomstige inspecties.

De Verenigde Staten en zijn bondgenoten willen dat Iran stopt met het verrijken van uranium. Zij vrezen dat het land hier uiteindelijk kernwapens mee kan maken. Iran stelt dat het alleen uranium verrijkt voor vreedzame doeleinden, zoals het opwekken van elektriciteit en het produceren van medische isotopen om kankerpatiënten te behandelen.

    • Peter Zantingh