Cain schaart zich achter Gingrich, maar Romney is favoriet in Florida

Herman Cain afgelopen week, toen hij voor de Tea Party reageerde op de State of the Union van Obama. Hij verklaarde gisteren de kandidatuur van Gingrich te steunen.
Herman Cain afgelopen week, toen hij voor de Tea Party reageerde op de State of the Union van Obama. Hij verklaarde gisteren de kandidatuur van Gingrich te steunen. Foto Reuters / Jonathan Ernst

Herman Cain, die zelf tot begin december in de race was om het namens de Republikeinen op te nemen tegen Obama, heeft zich gisteren achter de kandidatuur van Newt Gingrich geschaard.

Volgens Cain heeft hij “op het juiste moment gewacht” voordat hij de steun voor Gingrich uitsprak.

Cain was korte tijd een populaire kandidaat voor de Republikeinen, vooral onder de leden van de conservatieve Tea Party. Hij verliet de race echter nog voordat de voorverkiezingen begonnen na enkele gevoelige blunders en beschuldigingen van ongepast seksueel gedrag. Hij bleef echter populair en wil dat nu inzetten om Gingrich te helpen.

Romney op winst in Florida, maar strijd gaat door

Gingrich en Romney zijn verwikkeld in een hevige strijd om de Republikeinse nominatie. Laatstgenoemde was lange tijd de favoriet, maar de overwinning in South Carolina heeft Gingrich weer momentum gegeven. De Amerikaanse kiezer ziet hem meer als “een kandidaat met politieke ervaring die toch contact heeft weten te houden met de gewone man”, zei onze correspondent in de Verenigde Staten Guus Valk na die voorverkiezing. Vanuit dat imago valt Gingrich Romney aan: die zou door zijn exceptionele rijkdom geen idee hebben van hoe de Amerikaanse burger met moeite de eindjes aan elkaar probeert te knopen.

Romney pakte Gingrich bij het laatste debat in Florida op zijn beurt aan op zijn opportunisme: in elke staat waar we voorverkiezingen hebben, zei de oud-gouverneur van Massachusetts, laat je een ander proefballonnetje op om de kiezers daar op je hand te krijgen. In het geval van Florida bedoelde hij de opmerkelijke uitspraak van Gingrich dat hij in 2020 een permanente basis op de maan wil. In Florida ligt het Kennedy Space Center, de lanceerbasis van de NASA.

De overige twee kandidaten - Ron Paul en Rick Santorum - zijn niet kansloos, maar lijken niet meer aan te kunnen haken bij de strijd tussen de conservatieve Gingrich en de meer gematigde Romney.

De laatste peilingen wijzen erop dat Romney dinsdag de voorverkiezingen van Florida gaat winnen. Gingrich heeft al laten weten dat als dat gebeurt, hij de strijd nog niet opgeeft.