Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Sport

Groothuis voor het eerst wereldkampioen sprint

Groothuis na zijn winnende tijd op de 1.000 meter. Foto AP / Jeff McIntosh

Stefan Groothuis is voor het eerst in zijn carrière wereldkampioen sprint geworden. De Nederlander reed in Calgary op de 1.000 meter een tijd van 1.06,96 (video), een nieuw Nederlands record. De 30-jarige Groothuis is na Jan Bos en Erben Wennemars de derde wereldkampioen sprint uit Nederland.

De Zuid-Koreanen Lee Kyou-hyuk en Mo Tae-bum eindigden op de tweede en derde plaats. Groothuis moest op de slotafstand een achterstand van 0,65 seconden goedmaken op titelverdediger Lee. Daar slaagde de Gelderlander in, omdat Lee niet verder kwam dan de zesde plaats in 1.07,99. Sjoerd de Vries noteerde knap de derde tijd in 1.07,72. Hij moest naast Groothuis alleen de Amerikaan Shani Davis (1.07,11) voorlaten.

Groothuis’ puntentotaal van 136.810 is een nieuw wereldrecord. Op de 500 meter werd hij dit weekend ‘slechts’ negende en twaalfde. Groothuis maakte echter het verschil op de 1.000 meter. Gisteren reed hij op deze afstand een tijd van 1.07,50 en werd daarmee tweede. Vandaag was hij dus ruimschoots sneller en bleef daarmee de concurrentie voor.

Het oude Nederlands record op de 1.000 meter was in handen van Beorn Nijenhuis. Die reed in 2008 in Calgary een tijd van 1.07,07.

Jing Yu wereldkampioene sprint

Eerder op de avond werd bij de vrouwen Jing Yu wereldkampioen. De 26-jarige Chinese hield Christine Nesbitt op de 1000 meter met tweehonderdste achter zich. De Canadese titelverdediger won de afstand wel in 1.12,94 voor Yu (1.13,47). Zhang Hong uit Zuid-Korea legde in het eindklassement beslag op brons.