Driehonderd aanhoudingen bij Occupyprotest in Oakland

Demonstranten van Occupy Oakland rennen weg van de politie.
Demonstranten van Occupy Oakland rennen weg van de politie. Foto Reuters / Stephen Lam

De politie van het Amerikaanse Oakland heeft gisteren ongeveer driehonderd Occupydemonstranten opgepakt. De demonstranten wisten het stadhuis van de stad in Californië binnen te komen en er met Amerikaanse vlaggen vandoor te gaan. Die werden vervolgens in brand gestoken.

Ook probeerden ze een pand van de christelijke jongerenorganisatie YMCA te bezetten en een leegstaand conventiecentrum te betreden.

Het Occupyprotest trok gisteren ongeveer 2.500 demonstranten. De meesten van hen werden volgens de politie rond 20.00 uur lokale tijd opgepakt. De demonstranten liepen toen door het centrum en sommigen gingen het gebouw van de YMCA binnen.

Veel anderen werden eerder aangehouden. Volgens de politie nadat ze met onder meer stenen en flessen naar agenten hadden gegooid en nadat ze hekken hadden omgeduwd.

Terwijl agenten bezig waren bij de YMCA, omsingelden ongeveer honderd agenten het stadhuis terwijl hun collega’s het gebouw doorzochten. Sommige demonstranten braken in bij het stadhuis. Zij verbrandden Amerikaanse vlaggen. Volgens burgemeester Jean Quan beschadigden zij verder meerdere kunstwerken. Daar zaten ook door kinderen gemaakte kunststukken van gerecycled materiaal bij.