De kerkbank gewonnen, Florida verloren

Gingrich afgelopen zondag bij aankomst in de kerk. Foto AP / Matt Rourke

Newt Gingrich had een slimme plek uitgekozen om op zondagochtend campagne te voeren. De megakerk Exciting Idlewild Baptist Church in Lutz brengt op zondag moeiteloos in twee diensten tienduizend bezoekers op de been. Het was de eerste keer dat ik een kerk met een eigen Starbucks zag. Het was ook voor het eerst dat alleen de schrijvende pers welkom was, en de cameraploegen buiten moesten blijven.

Gingrich hoefde alleen maar in de kerkbank aan te schuiven om publiek te krijgen. Hij  mocht niets zeggen, alleen luisteren. De voorganger verwelkomde hem, maar zei erbij dat hij geen politici steunt, alleen ‘het proces’. Het thema, de heiligheid van het leven, draaide vooral om abortus. Maar gastspreker Russell Moore noemde ook gebroken huwelijken. Met een schuin oog keek ik naar de vierde rij, waar Gingrich en zijn derde vrouw, Callista, geen krimp gaven.

Moore preekte over de farao die het Joodse volk in slavernij hield, en zei: “We hebben allemaal een farao in ons.” Zonden begaat iedereen, het gaat erom dat je gelooft. Van kerkgangers hoorde ik na afloop meer verzoenende taal. Met het min of meer wegvallen van de campagne van Rick Santorum kan Gingrich bij de voorverkiezingen van dinsdag een groot deel van de evangelische stem krijgen. De steun van Herman Cain zal daar nog wat aan toevoegen.

Niet dat het veel zal uitmaken in Florida. Romney staat op het punt Gingrich daar te vermorzelen. Hij heeft sinds dit weekend een steunbetuiging van Herman Cain op zak, maar heeft een nadeel, legt opiniepeiler Brad Coker hier uit. Vrouwen zien hem niet zitten, met name door zijn drie huwelijken en “cocky persona”. En daar houden ze niet van in the Sunshine State.

    • Guus Valk