Sarkozy wil belasting verhogen - ‘campagne is begonnen’

Het interview met Sarkozy werd vanavond op acht zender tegelijkertijd uitgezonden. Foto AFP / Thomas Samson

In een interview dat vanavond op acht Franse zenders tegelijkertijd werd uitgezonden heeft de Franse president Nicolas Sarkozy verschillende maatregelen aangekondigd om de economische crisis te lijf te gaan.

Zo gaat het btw-tarief in Frankrijk omhoog van 19,6 procent naar 21,2 procent. De extra inkomsten door de stijging van 1,6 procentpunt moet de Franse overheid in staat stellen de arbeidskosten voor bedrijven te verlagen, door de kosten van sommige arbeidsvoorwaarden over te hevelen van werkgevers naar de staat. Deze maatregel moet volgens Sarkozy de concurrentiepositie van het Franse bedrijfsleven verbeteren.

Ook komt er een belasting van 0,1 procent op financiële transacties.

Sarkozy was redelijk positief over de economie. Het overheidstekort van Frankrijk zal volgens hem met 5,4 procent van het bruto binnenlands product in 2012 lager uitvallen in vergelijking met 2011. Daarnaast zei hij dat de situatie rondom de eurocrisis “stabiliseert”.

Campagne is begonnen

Tijdens het interview weigerde de Franse president formeel te bevestigen dat hij kandidaat is voor de presidentsverkiezingen van 22 april en 6 mei. Toch is er niemand die eraan twijfelt dat Sarkozy mee zal doen aan de verkiezingen, meldt correspondent van NRC Handelsblad Dirk Vandenberghe:

“De campagne is nu zeker begonnen. Er is dan ook geen Fransman die betwijfelt dat Sarkozy zich kandidaat zal stellen, zeker niet nadat Merkel gisteren bekend maakte hem te steunen tijdens de campagne.”

‘Sarkozy is een kat in het nauw’

Volgens Vandenberghe maakte dit interview dan ook onderdeel uit van die campagne, waarin de Franse president het moet opnemen tegen de socialist François Hollande. Vandenberghe:

“Sarkozy kwam vanavond met voorstellen waarmee hij het gras onder de voeten van zijn grote tegenstander François Hollande probeerde weg te maaien. Drie maanden voor de verkiezingen wil Sarkozy nog snel wat dingen realiseren die ook in het verkiezingsprogramma van Hollande staan. Zo kwam Sarkozy met het voorstel voor een investeringsbank voor kleine en middelgrote bedrijven, wil hij dat meer arbeids- en stageplekken creëren voor jongeren en moet de bouw worden gestimuleerd.”

Uit een peiling die donderdag verscheen blijkt dat Hollande in een tweede ronde Sarkozy makkelijk zou verslaan: 60 tegen 40 procent. Nooit eerder stond een zittende president er enkele maanden voor de stembusgang zo slecht voor. Vandenberghe:

“Hij is een kat in het nauw, en zo gedroeg hij zich ook. Sarkozy maakte niet de krachtige indruk die hij in het begin van zijn mandaat maakte. Dat drammerige is er vanaf, hij probeerde zich echt voor te doen als de hardwerkende president die de economische problemen serieus neemt. Het ziet er echter beroerd uit voor Sarkozy. Hollande doet het heel goed in de peilingen en Sarkozy en zijn partij weten niet zo goed hoe ze daar op moeten reageren.”

    • Lex Boon