De eerste sneeuw is gevallen. Is dit het begin van de horrorwinter?

Dat het koud gaat worden is zeker, maar hoelang blijft het koud? Foto NRC / Arjan de Jongh

In het oosten van het land viel er vanavond al lichte sneeuw (#sneeuw) en voor de komende dagen worden er ijskoude dagen en nachten verwacht. Maar wat staat ons volgens de weermannen de komende tijd te wachten? Wordt het alsnog een horrorwinter?

Één ding is zeker. Koud is het al en koud blijft het nog even. Komende week kan het kwik zelf ‘s nachts naar -10 dalen. En volgens weerman Reinier van den Berg is de winter 2011/2012 eindelijk begonnen.

Twitter avatar weermanreinier Reinier van den Berg Alleen Terschelling, Westdorpe en Vlissingen melden nog 0.0 C, rest van NL nu in de vorst. Winter 2011/2012 is begonnen.

Maar hoelang blijft het koud? Kunnen de schaatsen daadwerkelijk uit het vet? Daarover verschillen de meningen. De zakelijke weersverwachting van het KNMI maakt nog weinig duidelijk.

“Koud en overwegend droog winterweer met in de nacht en ochtend lichte tot matige vorst en middagtemperaturen iets onder het vriespunt. In de tweede helft van de week wordt het geleidelijk nog wat kouder met in het weekend ‘s nachts mogelijk strenge vorst.” - weersverwachting KNMI

Maar op Twitter voorspelt Frans Schrader, de weerman van De Telegraaf, de eerst koudegolf van de eeuw…

Twitter avatar fschrader Frans Schrader KOUDEGOLF op komst, eerste van de eeuw. Komende zaterdag overdag min 8 gemiddeld. In nachten na woensdag aanhoudend strenge vorst.

…hoewel hij op de site van de krant nog een slag om de arm houdt. Schrader:

“Voor het eerst deze eeuw moeten we serieus rekening houden met een koudegolf. Daarvoor zijn vijf ijsdagen op rij en drie nachten met een gemiddelde temperatuur van min 10 graden nodig. In de tweede helft van deze week en vooral rond het aanstaande weekeinde zou dat op grond van de verwachtingen zeer goed kunnen.”

Marc E. Putter, voor al uw “onconventionele weersverwachtingen en spraakmakende weerprimeurs“, zei vorige week al dat we aan de vooravond staan van een historische winterperiode…

Twitter avatar Weerprimeur Marc E. Putto We staan aan de vooravond van 1 der grootste pan-Europese koudegolven van de afgelopen 25 jaar. NOS komt hier pas over een week mee.

…maar liet vandaag weten dat het nog de vraag is of de kou ook na volgend weekend zal doorzetten.

Twitter avatar Weerprimeur Marc E. Putto Cruciale vraag vanavond (ECMWF) is of de dooi er komt na het komende weekend, of dat de vorst na een korte onderbreking geprolongeerd wordt.

Schaatsfans moeten in ieder geval duimen voor de “kleinere depressiekernen” en hopen dat een “grote stationaire oceaanvortex” wegblijft, aldus Wintersportweerman Hajo Smit, die zich vrijdag nog hardop afvroeg of we de mooiste zwarte ijsvloer sinds mensenheugenis krijgen. Smit, afgelopen vrijdag op zijn blog:

“Nog een paar dagen en de ijsberen en pinguïns in de vaderlandse dierentuinen komen in hun natuurlijke element! It sil heve! Wat een ijspluim is dat zeg. In een rechte smalle lijn naar 20cm ijs in Noordoost-Nederland!!”

Of de schaatsen dus daadwerkelijk overal uit het vet kunnen is nog even afwachten en hangt vooral af van de eeuwenoude vraag: gaat het dooien of gaat het vriezen?

Twitter avatar MeteoConsult Meteo Consult Voor de vorst lijkt komende weekeinde breekpunt. Week daarna gaat 50 procent voor #vorst, de rest voor kwakkellweer of zelfs dooi. Spannend!

Het trending maken van #elfstedentocht is in ieder geval overdreven, aldus Gerrit Hiemstra.

Twitter avatar GerritHiemstra Gerrit Hiemstra Voorspelling: #elfstedentocht wordt volgende week trending. Speculeren over E-tocht is echter totaal zinloos. Er ligt nog niet eens ijs!

Desondanks zal Nederland het wintergevoel de komende dagen niet ontgaan. Op veel plekken in het land gaat het volgens MeteoConsult in ieder geval sneeuwen de komende nacht.

“Een occlusiefront trekt rond een uur of acht vanavond het noordoosten van het land binnen met lichte sneeuwval en heel langzaam breidt dit gebied zich uit richting het zuidwesten van het land, om tegen koffietijd morgenochtend Zeeland binnen te trekken en daar enige tijd te stagneren.”

En met dat wintergevoel komen ook de problemen op de weg. U bent gewaarschuwd!

In de loop van de avond gaat het in het oosten van het land licht sneeuwen, waardoor het lokaal glad kan worden. De sneeuw trekt komende nacht en maandag langzaam naar het westen en zuidwesten, meldt het KNMI zondagavond.

Het wordt vooral glad op minder druk bereden stukken en opritten, zegt een woordvoerder van Weeronline. Op snelwegen en andere drukke wegen zorgt strooizout ervoor dat de gladheid beperkt blijft. - persbureau Novum

    • Lex Boon