’66 doden in Syrië’ - leger valt buitenwijken Damascus binnen

Protesten in de buurt van de stad Homs. De foto is vandaag verspreid door persbureau Reuters maar kan niet geverifieerd worden. Foto Reuters

Bij het geweld in Syrië zijn vandaag zeker 66 mensen om het leven gekomen, waaronder 26 burgers. Dat meldt het Syrische Observatorium voor Mensenrechten, een organisatie in Londen dat het aantal doden onder protesterende burgers in Syrië probeert bij te houden.

Naast de 26 burgers zouden er 26 soldaten, vijf leden van de veiligheidstroepen en negen deserteurs van het leger zijn omgekomen.

Hevige gevechten rondom Damascus

In de buitenwijken van Damascus vielen vandaag zeker 12 doden, meldt persbureau AP. Daar begon het Syrische leger vandaag een offensief om de controle in de wijken terug te krijgen. De deserteurs die het Vrije Syrische Leger vormen hebben in de wijk de afgelopen tijd posities ingenomen en controleposten opgesteld.

Het leger trok met tientallen tanks en pantservoertuigen de wijken in en de gevechten van vandaag waren de zwaarste in de buurt van Damascus sinds het begin van de opstand, meldt AP.

Volgens activisten verloren zondag bij zware gevechten in de voorstad Kfar Batna drie mensen het leven. De voorstad werd bestookt met granaten, evenals de voorsteden Saqba en Arbeen.

Er zijn geen cijfers uit onafhankelijke bron over de opstand tegen Assad en het aantal doden bij staatsgeweld om de opstand neer te slaan. Volgens de Verenigde Naties zijn sinds de protesten half maart begonnen bij staatsgeweld 5.400 mensen gedood.

Arabische Liga heeft waarnemersmissie opgeschort

Vanwege het “toenemende geweld” in het land schortte de Arabische Liga zijn waarnemersmissie gisteren op, terwijl die vorige week verlengd werd. Enkele Golfstaten trokken zich al eerder terug uit de missie. De Arabische Liga is dan ook verdeeld over Syrië, liet onze buitenlandredacteur Carolien Roelants gisteren weten.

“De beslissing van vorige week om de missie te verlengen was op zichzelf verrassender dan de beslissing van vandaag om de missie op te schorten. Het geweld tegen de burgers is al die tijd namelijk gewoon doorgegaan. Aan de andere kant zag je de afgelopen week de Golfstaten zich uit de missie begonnen terug te trekken. De Arabische Liga is immers ook nog altijd verdeeld. Veel landen, zoals Irak, Libanon en Algerije, zijn niet erg enthousiast over harde maatregelen tegen Assad. Een alternatief voor de weg via de Arabische Liga is er voorlopig echter ook niet. De VN-Veiligheidsraad is ook al hopeloos verdeeld. Daar blokkeert Rusland alles tegen.”

    • Lex Boon