You-doe-het-zelf-Tube

Wie iets wil leren, kan bijna alles vinden op YouTube: kook- en fitnesslessen en make-uptips. Zelfs voor gitaarles hoef je niet meer naar de leraar toe.

Haar make-uplessen werden al ruim 36 miljoen keer bekeken. Lauren, op YouTube bekend via haar kanaal queenofblendingmua, geeft de meest uitbundige make-up tips aan iedereen die interesse heeft. En zij is niet de enige. Miljoenen mensen delen hun kennis gratis via YouTube. Over computers, fitness, luiers verschonen, taal, muziek en andere onderwerpen.

Veel video’s hebben een commercieel doel. Bedrijven plaatsen videohandleidingen van hun nieuwe producten op YouTube. De Allerhande zet kookvideo’s online, uiteraard met gebruik van Albert Heijn-producten. En veel bekeken make-up-instructies worden gesponsord.

De populairste kanalen kunnen partner van YouTube worden en op die manier geld verdienen aan advertentieverkoop. Het Amerikaanse Howcast is zo’n partner en biedt gezondheid- en reistips.

Aan de meeste lessen op YouTube verdienen de aanbieders overigens niets. Neem bijvoorbeeld het kanaal van Hans van Sambeek, gitaarleraar. Volgens hem heeft het les geven op afstand de toekomst. Luuk Hendriks (18) leerde mede dankzij diens video’s gitaar spelen. Hij zegt dat iedereen een instrument kan leren spelen via YouTube. Maakt internet de traditionele leraar overbodig?

    • Diederik Huffels