'We hebben onze leraar nooit ontmoet'

Het Renkumse bandje Rejected is nu ongeveer een jaar samen. Ze leerden alles via YouTube.

Ze stonden afgelopen zomer in de finale van het regionale muziekfestival Wageningsgras. Hun eerste nummer King of Broken Hearts is te vinden op YouTube. De jongens van het Renkumse bandje Rejected hebben meerdere muziekleraren. Maar nog nooit hebben ze er eentje in het echt ontmoet. Luuk Hendriks (18), Tom van der Meer (16), Wouter van der Laan (17) en Rik Hageman (17) hebben allemaal gitaar leren spelen dankzij YouTube.

Waarom hebben jullie nooit traditionele gitaarles genomen?

„Gewone gitaarles is zo’n verplichting. Dankzij YouTube beslissen we zelf wanneer we les nemen. En we kunnen in ons eigen tempo bepalen welk liedje we willen leren. Er zijn instructievideo’s voor de eerste akkoorden, waar de leraar uitgebreide uitleg geeft. Daarna zoeken we nummers met weinig akkoorden die makkelijk te leren zijn, zoals nummers van Tim Knol en Milow.

„Nu we wat verder zijn, zoeken we lessen voor gevorderden. Als het toch te snel gaat, kan je pauzeren en terugspoelen. Bovendien heb je op YouTube heel veel verschillende leraren.”

Hoe vind je de goede leraar?

„Er zijn een aantal leraren die we volgen. Bij hen kijken we eerst of er een nummer is dat we willen leren. Aan het aantal keer dat een filmpje is bekeken en het commentaar kan je zien of het een goede les is.

„Een populaire leraar is hanssem123, op zijn kanaal hebben we een gratis abonnement. Als hij een nieuw filmpje heeft geupload, krijgen we een mailtje. Prettig aan zijn lessen is dat hij weinig tussendoor praat. Veel andere leraren geven een uitgebreide introductie en leggen elk akkoord uit. Hanssem123 niet, hij laat gewoon de akkoorden zien. Via hem hebben we zeker al vijftig nummers geoefend.”

Is het niet gek dat jullie je gitaarleraar helemaal niet kennen?

„Nou, we weten dat hij Hans heet. En dankzij de filmpjes kennen we zijn stijl en muzieksmaak.”

Hij komt uit België. Wisten jullie dat?

„Nee. Als je er zo over nadenkt, is het inderdaad wel apart. Soms plaatsen we als commentaar wel een bedankje, hij doet het toch allemaal maar gratis.”

Kan YouTube de traditionele leraar vervangen?

„Voor de huis-, tuin- en keukenband is YouTube een goede basis, maar als we professioneler willen worden, hebben we echt nog persoonlijke lessen nodig. Onze zanger gaat op zangles, want dat is niet te leren via filmpjes. YouTube biedt voor steeds meer aankomende bands en artiesten een goede basis. Bovendien kan YouTube de mogelijke doorbraak zijn. We hebben onlangs ons eerste zelfgeschreven nummer, King of Broken Hearts, op YouTube gezet. Het is inmiddels 142 keer bekeken.”