We betalen en gaan weer aan ons werk

De Amerikaanse financier David Einhorn en diens Greenlight Capital hedgefonds hebben verkocht en verloren. Einhorn is van het kaliber ‘heb-alles-gedaan, ben-overal geweest’. Hij verkocht aandelen van de zakenbank Lehman die hij niet had, in de verwachting dat de koers zou dalen en hij zou binnenlopen (Lehman ging zelfs bankroet). Hij is verwoed pokeraar. Hij zou vorig jaar een minderheidsbelang kopen in de New York Mets, het baseballteam, maar de transactie mislukte. En hier is hij de op een na grootste aandeelhouder in verzekeraar Delta Lloyd. Vorig jaar jutte hij de koers nog op met de dooddoener dat hij hoge verwachtingen had.

Nu moet Einhorn in Londen boeten: 8,6 miljoen euro wegens handel met voorkennis. Hij verkocht een pakket aandelen in het kroegenconcern Punch Taverns nadat hij in een telefonische conferentie had gehoord dat een aandelenuitgifte (en koersval) op stapel stond. Ik was me van geen kwaad bewust, is Einhorns verdediging. De Britse beurswaakhond FSA accepteert zijn uitleg, maar stuurt de acceptgiro toch. Einhorn pokert niet verder. „We betalen en gaan weer aan ons werk: rendement maken.”

Kun je beursfonds Delta Lloyd kwalijk nemen dat zij marktmisbruikers onder haar beleggers heeft? Nee. Het is juist een voordeel. Einhorn zal geen aandelen meer durven te verkopen, dat geeft alleen maar onderzoeken en gedoe. Hij kan alleen nog maar bijkopen.

Menno Tamminga

    • Menno Tamminga