Voor het trage nagevoel van de lezer

Elsbeth Etty neemt in de rubriek De Voorproef ieder weekend de stapel nieuwe boeken door, signaleert en geeft een eerste oordeel. Met deze week getuigen van het literaire leven en een onderzoek naar het Kwaad.

Volgens de Amerikaanse journaliste Deborah Scroggins is vrouwenonderdrukking voor de ideologie van de radicale islam zo fundamenteel als racisme is voor het oude zuiden van de VS en antisemitisme voor nazi-Duitsland. Ze schrijft dit in de inleiding van Twee vrouwen. De islam in de levens van Ayaan Hirsi Ali en Aafia Siddiqui (Nieuw Amsterdam vert. Nico Groen & Jeske Nelissen, 384 blz. |€ 27,95), een verhelderende ‘dubbelbiografie’. Hirsi Ali ontvluchtte Somalië om een gedwongen huwelijk te ontlopen. Siddiqui, afkomstig uit een Pakistaans middenklassemilieu, ging naar de VS om te studeren, werd neurowetenschapper en ontwikkelde zich tot een fanatieke voorstander van de jihad. Hirsi Ali werd een van de bekendste critici van de islam, Siddiqui werd de meest gezochte vrouwelijke terrorist ter wereld en kreeg een gevangenisstraf van 86 jaar. Scroggins woonde een tijd in Amsterdam en sprak met veel Nederlandse bekenden van Hirsi Ali.

Ruim 25 jaar geleden kreeg historicus Jan Willem Regenhardt de opdracht uit te zoeken wie de personen waren over wie Etty Hillesum schreef in haar wereldberoemde dagboeken, die ze tussen 1941 en 1943 bijhield. Dit onderzoek resulteerde (onder andere) in de fascinerende familiebiografie Mischa’s spel en de ondergang van de familie Hillesum. (Balans, 326 blz. € 19,95) De schijnwerper is gericht op Etty’s jongere broer, het muzikale wonderkind Mischa Hillesum (1920-1943). Maar ook de overige hoogbegaafde leden van het joodse bohémiengezin uit Deventer dat de Holocaust niet overleefde, komen uitvoerig aan bod. Bijgevoegd is een cd met de opnames die pianiste Marianne Boer van Mischa’s composities maakte.

Abonnees kunnen het hele artikel hier lezen.

Dit artikel werd gepubliceerd in NRC Handelsblad op Zaterdag 28 januari 2012, pagina 20 - 21.

    • Elsbeth Etty