V-raad bijeen, geweld in Syrië neemt verder toe

Rusland blijft zich verzetten tegen een resolutie van de Verenigde Naties waarin het terugtreden van de Syrische president Bashar al-Assad wordt geëist. Gisteravond kwam de VN-Veiligheidsraad in New York achter gesloten deuren bijeen om zo’n resolutie te bespreken.

De Russische ambassadeur bij de VN, Vitaly Churkin, zei gisteravond dat zijn land „betrokken wil zijn” bij het opstellen van een gezamenlijke resolutie om een eind te maken aan het geweld in Syrië. Maar hij zei ook dat de huidige tekst op sommige onderdelen onaanvaardbaar is. Dat duidt erop dat Rusland (net als China) vooralsnog een veto achter de hand houdt. De ontwerpresolutie die nu op tafel ligt, is opgesteld door landen van de Arabische Liga en de Europese Unie. Kern ervan is dat president Assad zijn macht overdracht aan een overgangsregering.

Volgens de VN zijn in de afgelopen tien maanden meer dan 5.000 burgers gedood bij protesten tegen het regime in Damascus. De afgelopen twee dagen zijn volgens verschillende bronnen opnieuw veel mensen om het leven gekomen, volgens sommige zeker 135. Maar de cijfers zijn niet te controleren. De gewapende opstand tegen Assad heeft zich uitgebreid tot de voorsteden van de hoofdstad Damascus. Volgens een verslaggever van de BBC lijkt het regime zijn controle over verschillende wijken van de stad kwijt te zijn. Ook vanuit Homs werd vrijdag weer hevige strijd gemeld.

Het hoofd van de waarnemersmissie van de Arabische Liga, generaal Mustafa al-Dabi, waarschuwde gisteren dat de huidige escalatie gesprekken tussen het regeringskamp en opstandelingen steeds moeilijker maakt. Hij zei dat het geweld in Syrië in de afgelopen dagen „in aanzienlijke mate” is verhevigd. (Reuters)