Uitgelicht zaterdag

Maria Sharapova of Russia serves to compatriot Ekaterina Makarova during their quarterfinal at the Australian Open tennis championship, in Melbourne, Australia, Wednesday, Jan. 25, 2012. (AP Photo/John Donegan) AP

Film

Superman (Richard Donner, 1978, VS/Engeland). Eerste aflevering in Supermanreeks biedt vakkundig, spectaculair en ironisch amusement. Met Christopher Reeve als verlegen verslaggever die op gepaste momenten als stripheld de wereld redt. Sterrenbezetting met Marlon Brando, Glenn Ford, Ned Beatty, Terence Stamp. En Margot Kidder, als Lois Lane. Net5, 14.15u.

Galaxy Quest (Dean Parisot, 1999, VS). Liefdevolle komedie waarin de sterren van een oude sciencefictiontelevisieserie, geïnspireerd op Star Trek, te hulp worden geroepen door fanatieke buitenaardse wezens die de serie voor waar hebben gehouden en denken dat de acteurs echte heldhaftige ruimtevaarders zijn. Met sf-veterane Sigourney Weaver, Tim Allen, Alan Rickman.BBC 2, 17.35-19.10u.

Get Shorty (Barry Sonnenfeld, 1995, VS). Boeven en verknipten regeren Hollywood in droogkomische satire over de filmwereld naar boek van Elmore Leonard. John Travolta excelleert als cinefiele ‘loan shark’ die een film wil maken. Met Gene Hackman als mislukte regisseur, Danny DeVito als verwaten steracteur en Rene Russo als de mooie meid. SBS6, 23.25-01.30u.

Idlewild (Bryan Barber, 2006, VS). Outkast-leden Big Boi en Andre 3000 als respectievelijk het overspelige gezinshoofd Rooster en de timide, nog bij zijn vader wonende vrijgezel Percy in de tijd van de drooglegging. ’s Avonds spelen ze na gedane arbeid in een nachtclub in het stadje Idlewild die doelwit is van gangsters. Het magere verhaal is aanleiding voor wervelende scènes in de club, met decors waarop niet is bezuinigd. Het is de muziek van Outkast, de mengeling van hiphop, oude soul en dit keer jarendertig-jazz, die voor de meeste pret zorgt. RTL7, 23.50-02.05u.

Informatief

360° - Geo Reportage: die scharfen Klingen der Auvergne. Documentaire over messenmakers in de Auvergne. Tussen de twee stadjes Laguiole en Thiers heerste traditioneel naijver vanwege de eeuwige concurrentiestrijd over waar de beste zakmessen gemaakt worden, maar de twee steden hebben vrede gesloten om gezamenlijk de in Azië goedkoop gemaakte rommel te lijf te kunnen gaan.Arte, 19.30-20.15u.

Timewatch: Debutantes. Terwijl Europa aan de rand van de oorlog staat gaat de huwelijksmarkt van de Britse upperclass gewoon door. Film over het debutantenseizoen van 1939. BBC 2, 20.40-21.30u.

Sex in the comics. Lichtvoetige documentaire over het erotische stripverhaal, dat zich in veertig jaar heeft ontwikkeld tot een volwassen subgenre. De uitzending wordt gepresenteerd door Miss Molly Crabapple, artiestennaam van een New Yorkse die het genre ook zelf beoefent. Met werk en commentaar van onder anderen Robert Crumb en zijn echtgenote Aline Kominsky, Milo Manara, Zep en Aude Picault. Arte, 22.00-22.55u.

Amusement

TOTP2. Eerste deel uit serie van drie met archiefmateriaal uit de jaren 60 van Top of the Pops en andere popprogramma’s. Vanavond onder meer Sandie Shaw, Julie Driscoll, The Foundations en Procol Harum.BBC 2, 00.35-01.05u.

Sport

Tennis: Australian Open. Rechtstreeks verslag van de finale enkelspel vrouwen in Melbourne.Ned.1, 09.30-12.10u.

Schaatsen: WK Sprint. Verslag van de eerste dag van het toernooi op de Olympic Oval in Calgary.Ned.3, 19.55-00.45u.