thuiskoknieuws

Bittere sinaasappelen

Bittere sinaasappelen of pomeransen liggen nooit in de supermarkten en ook de meeste groenteboeren hebben ze niet. Biologische groentestallen vaak wel. En groenteboeren kunnen ze, zo hebben lezers eerdere jaren gemeld, bestellen. Dus vraag ernaar.

Wie ze niet te pakken kan krijgen, moet de fantasie maar botvieren op gewone sinaasappelen en heel lekkere kant-en-klare marmelade kopen voor de taart.

Marmelade

Marmelade is eenvoudig te maken. Kook twee kilo bittere sinaasappelen zachtjes gaar in zo’n anderhalf uur. Haal ze uit het water. Gooi 3 kilo suiker in het kookwater en laat dat oplossen. Snijd de sinaasappelen in stukken, houd de pitten apart, en snijd de stukken in reepjes, maak ze zo fijn als u lekker vindt. Doe de sinaasappelpitten in twee losse theezakjes (er komen erg veel pitten uit) en doe die met de sinaasappelschillen terug in de pan. Breng aan de kook en laat een kwartier hard koken. Knijp de pittenzakjes daarna goed uit boven de pan.

Neem een grote hapjespan. Schep daar steeds een stuk of zes soep-opscheplepels nog dunne marmelade in en laat die tien minuten op hoog vuur inkoken. Vul daarmee goed schoongemaakte en even gesteriliseerde (in kokend water) jampotten mee. Een jamtrechter is handig.

Draai de potten dicht en laat ze op hun kop staan tot ze vrijwel afgekoeld zijn.

Wijn

Drink eens wijn bij sinaasappelen. Toevallig lag er nog een fles van de Overijsselse Reestlandhoeve, vast ooit eens gekregen. De combinatie klinkt onwaarschijnlijk, maar was geweldig: een ietsje mousserende, ietsje zoete muskaatwijn bij de dragonsinaasappelkip. De wijn smaakt bijna boterig en hield zich prima bij de sinaasappel en zijn schillen. Oef wat een heerlijke combinatie. En dat voor een wijn uit Nederland. Soms helpt iets onverwachts je over allerlei domme vooroordelen heen.

Reestlander Muscat 2010, prijs: 12,50 euro voor 0,75 liter. Te bestellen bij reestlandhoeve.nl

Combinaties

De smaakbijbel van Niki Segnit raadt ook onverwachte sinaasappelcombinaties aan: met ananas bijvoorbeeld („Alle levensvreugde van een hawaïshirt zonder de schande van het zelf te dragen”), of sinaasappelolie met chilipeper voor over de vis. Jaha, dat klinkt goed! Vergeet ook niet: sinaasappel met venkel en olijf. Of partjes sinaasappel in een met korianderzaad op smaak gebrachte suikersiroop.