Stop plagiaat

Plagiaat is sinds enige jaren te traceren met speciale software, die wetenschappelijke publicaties ‘bekijkt’ op overeenkomsten met bestaande teksten. Toch blijft plagiaat een groot probleem, schreef Nature eerder deze maand op zijn website. Het tijdschrift vroeg tien experts om tips in de strijd tegen plagiaat.

De interessantste bijdrage is die van Harold Garner, bedenker van een veelgebruikt plagiaat-detectie-programma. Hiermee traceerden Garner en collega’s 150 verdachte artikelen in Medline, een databank voor medisch-wetenschappelijke artikelen. Nadat zij hierover in maart 2009 hadden gepubliceerd, werden in enkele maanden tijd 56 artikelen terug getrokken.

Maar toen Garner en zijn collega’s in december 2011 nog eens in de databank keken, zagen zij dat van de teruggetrokken artikelen twaalf niet als zodanig in Medline stonden aangeduid. Drie van de artikelen waren na terugtrekking geciteerd in een boek, zeven in andere artikelen.

Garner dringt er dan ook op aan om artikelen ‘duidelijk’ terug te trekken: ‘Want een oppervlakkige lezer beseft anders niet de omvang van het probleem.’

Karel Berkhout

    • Karel Berkhout