Sportweekend: vooruitblik op De Klassieker en finales Australian Open

5 februari 2006: Dirk Kuyt in duel met Hedwiges Maduro tijdens de laatste Klassieker die Feyenoord in eigen huis wist te winnen. Foto NRC / Bas Czwerwinski

Natuurlijk, dit weekend draait alles om De Klassieker. Morgen in de vroege middag gaat het los in De Kuip voor een duel waarin Feyenoord sinds jaren weer eens serieuze kansen worden toegedicht tegen landskampioen Ajax.

De Rotterdammers zijn de afgelopen seizoenen niet bepaald baas in eigen huis geweest. Van de laatste acht ontmoetingen in de havenstad gingen er vier verloren en werd drie keer gelijkgespeeld. De laatste thuiszege dateert van februari 2006:

Destijds was Erwin Koeman trainer van Feyenoord, nu is het zijn broer. Die vond het gisteren maar dom dat Ajax-verdediger Gregory van der Wiel wat op twitter had geroepen.

Twitter avatar Gvanderwiel Gregory van der Wiel #020isdebaasin010 Retweet!!!!

Beetje jammer van onze nationale held op de rechtsbackpositie. Zo komen we natuurlijk niet sneller tot een gemoedstoestand tussen beide kampen die ervoor kan zorgen dat De Klassieker weer eens met uitpubliek erbij gespeeld kan worden. Waar Koeman wél blij van werd is dat zijn spits John Guidetti speelklaar lijkt te zijn voor het treffen met Ajax.

Hoe staan de kemphanen er voor?
Feyenoord, zesde op de ranglijst, heeft op dit moment drie punten minder dan Ajax dat vierde staat. Van de 55 Klassiekers in de Kuip werden er zeventien door de thuisclub gewonnen, de Amsterdammers wonnen er twee meer. Opvallend: beide teams scoorden in die partijtjes 104 keer.

Ajax-coach De Boer mist vijf basisspelers vanwege blessures, waaronder Van der Wiel. Koeman ziet spits Guyon Fernandez na zes wedstrijden schorsing terugkeren en beschikt ook weer over verdediger Stefan de Vrij. De grootste thuiszege van Feyenoord is een 9-4 uit 1964, met aan Rotterdamse zijde Moulijn en Bouwmeester en voor de Amsterdammers Swart en de 17-jarige Cruijff:

http://youtu.be/LIt1YIkLjG4

In de goede oude tijd onder Louis van Gaal won Ajax tweemaal met 0-5 in De Kuip. Dat lukte in het seizoen waarin de Champions League werd gewonnen, maar de eerste keer was in 1992-1993:

http://youtu.be/w1IjtKlvJus

Doorbreekt Nadal de hegemonie van Djokovic?

Vanochtend wordt in Melbourne de vrouwenfinale van de Australian Open gespeeld. Weinig verrassend is het dat het weer gaat tussen twee Oosteuropese speelsters. De Wit-Russische Victoria Azarenka neemt het op tegen Maria Sharapova: beide dames kreunen graag bij het slaan.

Bij de mannen is het de droomfinale morgen tussen de nummers 1 en 2 van de wereld. Novak Djokovic sleurde zichzelf in een vijfsetter tegen Andy Murray naar de finale. Rafael Nadal had het iets makkelijker tegen Roger Federer.

Beide finales zijn vanaf 09.30 uur live te zien via de NOS.

En dan verder nog…
Heel belangrijk voor Nederlanders: het wereldkampioenschap sprint op de schaats wordt verreden in Calgary. Ook dat wordt natuurlijk gecovered door de NOS, en dan wel in de avonduren gezien het tijdsverschil met Canada. De kenner weet: Calgary betekent wereldrecords.

De Nederlandse hockeysters beginnen in Argentinië aan de Champions Trophy. Vanmiddag om 16.30 uur live op nos.nl de wedstrijd tegen China. Morgen wordt om 19.00 uur tegen Groot-Brittannië gespeeld.

    • Jules Seegers