Slapen tijdens de Spelen

Over een half jaar beginnen de Olympische Spelen in Londen. Wie nog een hotelkamer wil boeken, moet snel zijn. Wat ook kan: slapen in een achtertuin.

Het Cavendish in Mayfair zit al vol, net als het Hyatt Regency en de meeste Radisson-hotels. In het Westbury-hotel zijn nog alleen suites beschikbaar vanaf vierduizend pond per nacht, en het Central Park in Kensington vraagt 640 pond (742 euro) per nacht voor een kamer die nu 150 pond kost.

Wie in juli en augustus in Londen wil logeren, moet altijd voorbereid zijn op drukte en volgeboekte hotelkamers: vorig jaar was de bezettingsgraad in de zomermaanden 92,5 procent en trok de stad maar liefst 4,2 miljoen buitenlandse toeristen.

Maar dit jaar zijn van 27 juli tot 10 augustus ook de Olympische Zomerspelen in Londen. En een derde van de beschikbare hotelkamers is al gereserveerd door het organisatiecomité LOCOG, voor sponsors, journalisten, buitenlandse sportfederaties en andere leden van de olympische familie. De atleten zelf verblijven in het olympische dorp in Stratford, in het oosten van Londen.

Het heeft de prijzen opgedreven. Driesterrenhotels – middelgrote ketens met goed uitgeruste kamers, roomservice en een restaurant dat ontbijt en diner aanbiedt – vragen in een gewone zomer tussen de 100 en 150 pond per nacht. Komend jaar is dat in juli en augustus zeker 350 pond per nacht – áls ze nog kamers hebben.

Toch hoeven bezoekers zich geen zorgen te maken, verzekert London & Partners, de VVV van Londen. Allereerst „laat LOCOG weer los wat uiteindelijk niet nodig is” en bevinden de meeste kamers die de organisatie heeft gereserveerd zich in het centrum van Londen en rond het Olympisch Park. Dan blijven er nog altijd zo’n 75.000 hotelkamers over in andere delen van de stad, rekent Jody Byford van London & Partners uit.

En slapen hoeft niet per se in een hotel, zegt Byford. „Er zijn vele andere opties: universiteiten verhuren tijdens de zomervakantie hun studentenkamers, er zijn hostels, B&B’s, campings.”

Daarbij ontbreekt het de Londenaren niet aan ondernemerschap. De afgelopen maanden ontstonden er websites als 2012home-rentals.com, rentduringthegames.com en olympicletting.com, waar huiseigenaren hun appartement te huur aanbieden tijdens de Spelen – en dan zelf met zomervakantie gaan.

Rafael Nadal

Dat daar vraag naar is, merkt ook Joanna Doniger. Haar bemiddelingsbureau helpt al ruim 25 jaar tijdens Wimbledon spelers, coaches en journalisten aan een huurhuis. Via haar vonden onder anderen Rafael Nadal en Roger Federer een tijdelijk onderkomen.

„Huurhuizen zijn vaak goedkoper dan een hotelkamer”, zegt ze, „zeker als je langer dan een paar nachten blijft. Er is meer ruimte, en vooral meer privacy dan in een hotel, en in veel gevallen is er een tuin. Met een barbecue.” Vooral familieleden van de olympische sporters en bedrijven die rond de Spelen werken, hebben haar al ingeschakeld om iets te vinden. „Nu komt ook de vraag van toeristen op gang.”

De prijzen van de huizen die Doniger aanbiedt, zijn afhankelijk van de locatie en het huis zelf. „Als men sjiek wil logeren in een mooie postcode, dan kost een appartement tussen de 200 en 250 pond per nacht. Een verzorgde, aangename flat in een hippe buurt als Shoreditch is eerder 150 pond per nacht. En voor iets in Battersea, Fulham, Dulwich of Dalston, zakt de prijs verder.”

Het is voor de verhuurders geen goudmijn, zegt ze. „Ze verdienen genoeg voor een vakantie, of heel misschien een nieuwe badkamer.” Niet ieder huis komt bovendien in aanmerking. Naast goede transportverbindingen naar het Olympisch Park, moeten de huurhuizen ook aan een aantal minimum eisen voldoen: er moeten handdoeken en beddengoed zijn, een wasmachine en droger, flatscreentelevisie en dvd-speler, en suite badkamers en een goed uitgeruste keuken. „Wifi is absoluut noodzakelijk”, staat er op Donigers website.

Maar dan krijg je ook wat: een moderne flat met zicht op de olympische voetbalvelden en op loopafstand van het Olympisch Park, met balkon en slaapplek voor zes man, beschikbaar voor 375 pond per week. Een prachtig Victoriaans huis met tuin en slaapplek voor tien man op loopafstand van het park voor 700 pond per nacht. Of een villa uit begin achttiende eeuw in Greenwich met tuin, thuisbioscoop en zwembad, slaapplek voor 14 man en op loopafstand van de plek waar de dressuur- en springwedstrijden worden gehouden.

Wie het eenvoudiger wil, kan terecht bij campinmygarden.com van Vicky Webbon. Via de site zoek je een leuke tuin uit, liefst nabij een van de olympische locaties, en voor zo’n 20 pond per persoon per nacht sla je daar je tentje op.

Op de site staan aanlokkelijke groene achtertuinen nabij de olympische evenementen in Londen, maar ook in de buurt van het zeilen bij Weymouth. Meestal is gebruik van de wc en keuken inbegrepen, vertelt Webbon. „Soms is er zelfs een jacuzzi in de tuin.” Ze verhuurt zelf ook haar eigen achtertuin in Henley-on-Thames, op 13 kilometer van het roeiparcours in Eton Dorney: „Een kleine tuincamping onder aan de Chiltern Hills.”

Omdat de meeste tuinen klein zijn en er dus maar plek voor twee of drie tenten is, trekt campinmygarden volgens Webbon vooral mensen die op zoek zijn naar „een leuke ervaring en nieuwe vrienden”, en niet „het luidruchtige, feestende type”.

Dat blijkt ook wel uit de aangeboden tuinen. Zo schrijft Tony van Bow Garden Haven’s Place: „Als je zoekt naar rust te midden van de drukte en de opwinding van de Spelen, is onze tuin de spot voor jou.” Op loopafstand van het Olympisch Stadion. Voor 27 pond.

    • Titia Ketelaar