Schaarse mannen zijn de baas

Een man vinden is geen probleem. Een man vinden die hogeropgeleid is, aantrekkelijk is én een vaste relatie wil, wel, schrijft Juliette Vasterman. “Ze zeggen recht in je gezicht dat ze alleen seks willen.”

Een man vinden is geen probleem. Een man vinden die hogeropgeleid is, aantrekkelijk is én een vaste relatie wil, wel. Ik weet er alles van. Ik heb lang gezocht. De man is inmiddels binnen, hij is aantrekkelijk, maar niet hogeropgeleid. Althans een beetje. Hij maakte zijn hbo-studie niet af. Dus dat telt niet. Hoe dan ook, het mag duidelijk zijn: het is mij niet gelukt. En ik ben niet de enige. Maar weinig hogeropgeleide vrouwen in mijn omgeving lukt het.

Ik ken vijf vrouwen die een relatie hebben met een man die gestudeerd heeft. Twee andere vrouwen hebben aan downdaten gedaan (net als ik). En (maar liefst) tien andere vriendinnen zijn alleen. Ze zijn allemaal rond de dertig, hebben een studie afgerond en willen een relatie (en een kind). Het probleem – onderling al vaak besproken: er lopen maar weinig hogeropgeleide aantrekkelijke mannen (onaantrekkelijke mannen zijn er genoeg) rond. En van die groep wil (vrijwel) geen enkele man een vaste relatie. Wat veel vriendinnen ook weer begrijpelijk vinden. Waarom zou een man zich binden als er nog tientallen andere kandidaten rondlopen?

Mannen zijn zich bewust van hun luxepositie. Sterker nog, ze zeggen het gewoon, recht in je gezicht, bij de eerste date, of soms al bij het eerste contact (over telefoon of via de mail): dat ze alleen het bed met je willen delen. Voorbeeld: „Je bent een prachtig huis met kroonluchters waar ik graag eens naar binnen zou willen.”

Of ze zeggen het iets subtieler: ik ben niet op zoek naar een relatie. Vrouwen zijn dan hoopvol. Ze denken: als hij mij eenmaal kent, wil hij wel een relatie. Niet dus. En dat loopt altijd uit de hand. Er ontstaat een seksrelatie waarin de vrouw, hopeloos verliefd, maandenlang excuses voor hem maakt. Onlangs zei een vriendin nog: „Zijn moeder is erg dominant en dat geeft zo’n druk dat hij de druk van een relatie er niet óók nog bij kan hebben”. Ook vaak gehoord: „Hij komt net uit een relatie, hij heeft nog geen baan, hij is bang om gekwetst te worden en hij moet nog aan zichzelf werken”.

Ik ontmoette eens een man die zei dat hij geen serieuze relatie wilde omdat hij net een nieuwe baan had en nog bij zijn broer woonde. Twee weken later had hij een ‘nieuwe’ vriendin. Drie maanden later kochten ze samen een huis. Ik dacht: hoe is haar dit gelukt? En: wat is er mis met mij? Misschien veel, misschien niets. Uiteindelijk wist ik: hij wilde gewoon misbruik maken van zijn luxepositie. Als hogeropgeleide knappe man.

Juliette Vasterman (1980) is redacteur van nrc.next.

    • Juliette Vasterman