Saté in de Javastraat 8 +

Ronald Hoeben treurt om het tanende aanbod Indonesische keukens. The Raffles is er wél.

©Ronald Hoeben

Hoewel het aanbod in de supermarkt nog altijd doortrokken is van de smaken van het voormalige Nederlands-Indië, is Indonesisch eten, de Indische keuken of – in marinetermen – de ‘blauwe hap’ voor steeds minder Nederlanders een vertrouwde heimweekeuken. De meeste liefhebbers kennen nasi, bami, saté, kroepoek en andere verrukkingen, die ooit de eetbare herinnering aan de Gordel van Smaragd waren, alleen onder een merknaam en dan vaak ook nog uit de diepvries.

Ook in de restaurantwereld lijkt Indonesië op de achtergrond te raken, links en rechts ingehaald door de Thai, de Japanner en de Chinees. En al staat er op menig Chinees restaurant nog de afkorting ‘Chin. Ind.’, de echte Indonesische keuken – die zelf weer uit verschillende richtingen bestaat – is in Nederland onmiskenbaar tanende. Eén van de redenen is dat de expertise schaars aan het worden is. Indonesische restaurants zijn er buiten Indonesië niet veel, wie in Nederland een kok zou willen laten invliegen, zal voor een werkvergunning eerst moeten aantonen dat de vele werkloze koks uit de Chinees-Indische restaurants onbekwaam zijn.

Bijgevolg telt een genootschap van Indonesische restaurants in Nederland (SIR-restaurants.nl) nog geen tien leden. Bij één van hen, The Raffles, toepasselijk gelegen aan de Javastraat in Den Haag, maken we met onze binnenkomst op zaterdagavond het halve dozijn gasten vol.

The Raffles heeft een sober jarendertiginterieur met zwart-witfoto’s aan de muur, gebatikte tafelkleden, zachte knontjong muziek en bijzonder vriendelijke bediening. De amuse geeft direct al een voorspelling van wat er komen haat: flinke stukken verse emping, plantaardige kroepoek, onvergelijkbaar met wat je in een zakje koopt. Er zijn voorgerechten rond de 15 en hoofdgerechten rond de 25 euro plus satés en soepen van rond de 14 euro en bekende bijgerechten als bami goreng, nasi kuning en nasi goreng plus verschillende menu’s rond de 50 euro, met onder andere rijsttafel.

We nemen het Raffles menu (53 euro) dat zich volgens de gastheer buiten de klassieke paden begeeft. Het start met stukken malse kreeft in een groene kruidensaus (udang raja belanak). We drinken Australische chardonnay (Wirra Wirra, 7,50 euro). Dan laksa, een gevulde soep, in dit geval met glasnoedels, garnalen, inktvis, groenten en basilicum. De vis is à la minute toegevoegd en ideaal van garing. Net als de volgende gang, in bananenblad gestoomde krab en vis met kokos en basilicum zijn het frisse, elegante gerechten met verse kruiden en heldere smaken. Dat geldt ook voor het hoofdgerecht, een getrancheerde entrecote, alweer met verse kruiden en op pikante groenten, naast een timbaal van nasi goreng. Het dessert is een bord vers tropisch fruit met walnootijs en flensjes die groen van de pandan zijn. Daarna nog zelfgemaakte bonbons met hartige vulling. Een heerlijk restaurant met uitstekende wijncombinaties. En veel rust, dat is ook wel eens aangenaam. We hebben nu al heimwee.

The RafflesJavastraat 63Den Haag070 3458587

    • Ronald Hoeben