Rutte: wel Bill Gates, geen Thomas Mann

Premier Rutte nam deze week voor het eerst deel aan het World Economic Forum in Davos. „Ik complimenteerde Bill Gates dat hij een enorme inspiratie is.”

Hij was er voor het eerst en het is bevallen. Als het even kan wil Mark Rutte volgend jaar wéér naar het World Economic Forum in Davos, zegt de premier vrijdagavond in de lobby van Hotel Schweizerhof, voor hij weer in de auto naar het vliegveld stapt. „Maar je weet natuurlijk nooit hoe het loopt – met agenda’s enzo.”

Vorig jaar liet Rutte nog verstek gaan bij de jaarlijkse conferentie van kopstukken uit het bedrijfsleven, politici, beroemdheden en academici. Maar deze keer is hij twee dagen helemaal ondergedoken in de veelheid van bijeenkomsten, debatten, lunches, diners en onderonsjes die het wintersportoord de hele week beheersen.

„Ik had 25 afspraken in 36 uur”, zegt hij. En met een lachje: „Ik heb hard gewerkt.”

Bill Gates gesproken. Met jonge ondernemers gepraat. Aangeschoven bij een diner dat de president van Mexico gaf als voorzitter van de G20. O ja, en dan was er nog de topman van McKinsey. En Pascal Lamy, de chef van de Wereldhandelsorganisatie.

„David Cameron heb ik ook nog even gesproken, maar niet zo lang want die zie ik maandag weer in Brussel. Net als Helle” – zijn Deense collega Helle Thorning-Schmidt.

Alles bij elkaar „zeer nuttig”. Met Gates ging het gesprek over de „enorme samenwerking van Nederland met de Bill & Melinda Gates Foundation op gebied van poliobestrijding, family planning en sanitation. Ik heb hem gecomplimenteerd voor het feit dat hij niet alleen zoveel van zijn eigen rijkdom investeert in deze doelen, maar dat hij ook persoonlijk leiding geeft aan de organisatie. En dat hij daarmee een enorme inspiratie is.”

Wie Rutte verslag hoort doen van zijn eerste Davos-beleving zou bijna denken dat de donkere wolken van de crisis al zijn overgetrokken. Was hij door al zijn buitenlandse gesprekspartners niet aangesproken op de zorgelijke situatie van de euro en de Europese economie? Amper.

„Ik had een ontmoeting met tien jonge internetondernemers uit Silicon Valley. Die zijn echt niet zo bezig met de schuldencrisis. Zij leerden mij hoe belangrijk Amsterdam is als internethub van Europa. Maar ze waarschuwden: pas op dat die voorsprong geen probleem wordt door de wet van de remmende voorsprong.”

Ook sprak Rutte met een internationale groep jonge en aanstormende leiders uit de ambtenarij en het bedrijfsleven. Met Nederlandse topondernemers als Feike Sijbesma van DSM en met Piet Moerland van de Rabobank. Hij bezocht een receptie van Unilever („mijn oude werkgever”), en zat in een panel over de toekomst van Europa.

„Ik ga hier optimistisch vandaan”, zegt de premier, alsof iemand van hem iets anders had verwacht. „Je ziet Amerika weer wat aantrekken, en al gaan we een zwaar jaar tegemoet, ik ben positief. De ongelooflijke onderliggende kracht van de Nederlandse economie is hier voor mij weer bevestigd door mensen uit het buitenland.’’

Voor de verklaarde liefhebber van het werk van Thomas Mann is er wel iets bij ingeschoten: een bezoek aan het voormalige sanatorium waar Manns roman De Toverberg zich afspeelt. ,,Ik had natuurlijk graag gezien waar Hans Castorp verbleef”, zegt Rutte over de hoofdpersoon. ,,Dat zal een volgende keer moeten.”

Juurd Eijsvoogel