‘Pakistan was op de hoogte van verblijfplaats Bin Laden’

Een Pakistaanse agent en een soldaat in mei vorig jaar bij de compound in Abbottabad waar Bin Laden verbleef. Foto AFP / Amir Qureshi

Pakistan moet op de hoogte zijn geweest van de verblijfplaats van Osama bin Laden voordat de VS vorig jaar een operatie startten om hem uit te schakelen. Dat zegt de Amerikaanse minister van Defensie morgen in een interview met nieuwszender CBS News.

Minister Leon Panetta gelooft dat “iemand met autoriteit” in Pakistan moet hebben geweten dat Bin Laden zich verborgen hield in de compound in de stad Abbottabad, waar speciale Amerikaanse elitetroepen de terroristenleider in mei van het afgelopen jaar wisten te doden. De Pakistanen waren woedend dat zij niet van de Amerikaanse operatie op de hoogte waren gesteld. De VS verweten Pakistan op hun beurt dat Bin Laden onderdak had in het land.

Hoewel Panetta in het interview zegt dat hij geen “hard bewijs” heeft dat de Pakistaanse autoriteiten precies wisten waar Bin Laden zat, zegt hij dat uit onderzoek van de Amerikaanse inlichtingendiensten blijkt dat helikopters van het Pakistaanse leger geregeld over de compound in Abbottabad vlogen. De compound zelf, waar Bin Laden met een deel van zijn familie woonde, kon ook moeilijk onopgemerkt bleven door de Pakistanen, aldus Panetta:

“Ik heb persoonlijk altijd het gevoel gehad dat iemand een idee moet hebben gehad van wat zich op de compound afspeelde. Vergeet niet dat de compound muren van zes meter… het was de grootste compound in de omgeving. Dus je zou denken dat iemand gedacht moet hebben: wat is daar in vredesnaam aan de gang?”

Vanwege het vermoeden dat Pakistan wist van de verblijfplaats van Bin Laden, werd Islamabad niet van tevoren van de Amerikaanse actie op de hoogte gesteld, zo zegt Panetta tegen CBS. De minister vertelt in het interview ook dat de VS de leider van Al-Qaeda vooral dankzij de informatie van een Pakistaanse dokter op het spoor zijn gekomen. De dokter zou voor de CIA op de compound informatie over het dna en de exacte verblijfplaats van Bin Laden hebben verzameld.

    • Pim van den Dool