Over de haag

Vrij, vrij, vrij

Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) „kan het bevestigen”, zo zei hij gisteren na de ministerraad. Holleeder is „vrij”, „vrij”, „gewoon vrij”, „hij is een vrij man”. Hij gebruikte dat woord dertien keer. Vraag van een Journaal-verslaggever: wilde hij de ex-crimineel dan even waarschuwen hoe streng dit kabinet voor criminelen was? Antwoord van de minister: „Het is beter dat u dat doet. Dan komt het van objectieve bron en maakt het zeker indruk.”

De sfeer is goed (1)

Niks aan de hand. Alles gaat goed. De sfeer kan niet beter. Grappen over en weer. Het was de PVV die woensdag de derde coalitie- en gedoogborrel organiseerde. Café-restaurant Millers was voor de deze gelegenheid streng beveiligd. Geert Wilders hield een leuke toespraak, meldt een CDA-bron. Wilders had lang getwijfeld over de locatie, links of rechts op het Plein. Overal kroegen. Het werd er een in „het radicale midden’’.

Voorspellende gaven

Mens en Spirit, de partij voor ongebonden spirituelen, is teleurgesteld dat „duurbetaalde deskundigen als Nout Wellink” de bankencrisis niet zagen aankomen. De partij – deed mee aan meerdere verkiezingen, won nooit een zetel – heeft wel een oplossing voor het gebrek aan de voorspellende gaven van bankiers: „Tarotkaarten leggen, of in een glazen bol kijken.”

Oerschreeuw

De ChristenUnie een mannenbolwerk? In de Tweede Kamer allang niet meer: 60 procent is vrouw. Nu krijgt de partij ook haar eerste vrouwelijke burgemeester: Titia Cnossen, burgermoeder te Woudenberg. De oh zo mannelijke reactie van fractieleider Arie Slob: „Gaaf.”

Binnen met stip

Ook denktanks hebben hun eigen hitparade. In de top-50 van onderzoeksinstellingen op het gebied van internationale betrekkingen bekleedt Clingendael een 25ste plaats, maakte Clingendael zelf trots bekend. Kleine kanttekening: het betreft instellingen buiten de VS.

Baby op de busbaan

Goed nieuws voor vrouwen die bevallen tijdens de spits. Verloskundigen mogen van minister Melanie Schultz (twee kinderen) voortaan de busbaan gebruiken.

De sfeer is goed (2)

Hans Spekman, weg als PvdA-Kamerlid en altijd zo hard over de coalitie, ziet ook lichtpuntjes voor de politiek. „De solidariteit in de rokersruimte is hartverwarmend en loopt dwars door alle partijbelangen heen. Als het daar kan, dan kan het overal.”

‘Over de haag’ is een rubriek over de achterkant van het politieke bedrijf.