Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Opstelten: politie moet verbod op boerka gewoon gaan handhaven

Minister van Veiligheid en Justitie Opstelten vindt dat de politie het vrijdag voorgestelde boerkaverbod, als dat eenmaal door het parlement is aangenomen, gewoon moet handhaven. “De minister gaat ervan uit dat de politie de wet loyaal uitvoert.”

Opstelten op partijbijeenkomst van de VVD in maart 2008. Foto NRC / Roel Rozenburg

Minister van Veiligheid en Justitie Opstelten vindt dat de politie het gisteren voorgestelde boerkaverbod, als dat eenmaal door het parlement is aangenomen, gewoon moet handhaven. “De minister gaat ervan uit dat de politie de wet loyaal uitvoert”, zo benadrukte zijn woordvoerder vanmiddag tegen persbureau Novum.

De bewindsman reageert hiermee op de kritiek van de centrale ondernemingsraad van de nationale politie in oprichting en van de Nederlandse Politiebond (NPB). Frank Giltay, voorzitter van de ondernemingsraad, liet weten het nut en de noodzaak van de maatregel niet in te zien. Boerka’s brengen de veiligheid volgens hem niet in gevaar. De NPB spreekt bij monde van zijn voorzitter van “symboolpolitiek”.

Ook GroenLinks-leider Jolande Sap vindt het boerkaverbod symboolpolitiek. Ze zei dat vaochtend in het Radio 1-programma TROS Kamerbreed. Volgens Sap zijn er voor vrouwenemancipatie andere dingen nodig, zoals scholing en taalcursussen. Ze hekelde het feit dat het kabinet zich in allerlei bochten heeft gewrongen om het boerkaverbod acceptabel te maken, zoals een uitzondering voor carnaval. “Misschien trek ik er zelf wel een aan met carnaval”, aldus Sap.

Het kabinet besloot gisteren om het boerkaverbod, ondanks de zeer kritische opstelling van de Raad van State, toch in te dienen bij de Tweede Kamer. De coalitiepartijen VVD en CDA hebben met de PVV afgesproken dat er deze kabinetsperiode een verbod op gelaatsbedekkende kleding komt.