Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

Opnieuw tientallen doden Syrië - nog geen besluit VN-resolutie

Demonstranten tegen het regime van presidente Assad in Hula, vlakbij Homs, gisteren gefotografeerd. Foto Reuters

Syrische ordetroepen hebben gisteren volgens activisten minstens 44 burgers doodgeschoten. Ook zouden twaalf regeringssoldaten zijn omgekomen bij gevechten. De VN-Veiligheidsraad slaagde er vannacht nog niet in overeenstemming te bereiken over een resolutie over Syrië.

De leden van de Veiligheidsraad bespraken in New York de tekst van een resolutie van westerse en Arabische landen die de Syrische president Assad oproept de macht over te dragen aan zijn vicepresident en die een regering te laten formeren met de oppositie. Voor Rusland, een belangrijke bondgenoot van Syrië, was de tekst van de resolutie nog altijd onacceptabel.

De Russen vinden dat de resolutie niet mag dreigen met sancties of een wapenembargo. Een verbod op het leveren van wapens zou Rusland als belangrijke wapenleverancier van Syrië treffen. Ook vinden de Russen dat de Veiligheidsraad zich eigenlijk niet moet bemoeien met de crisissituatie in Syrië. Rusland is, ook vanwege de protesten tegen de machthebbers in eigen land, altijd huiverig voor buitenlandse inmenging in andere landen. Wel gaf Rusland vannacht aan bereid te zijn verder te praten over de tekst van de resolutie.

‘Geweld in Syrië eist 120 levens in twee dagen’

Bij het neerslaan van protesten in het hele land vielen volgens gisteren zeker 44 burgerdoden. In de zuidelijke provincie Deraa werden volgens de mensenrechtenorganisatie 19 mensen door ordetroepen doodgeschoten. In Homs, waar donderdag volgens activisten een waar bloedbad plaatsvond, vielen ook weer vijftien doden. Andere slachtoffers vielen in onder meer Douma, een voorstad van Damascus, en de centrale stad Hama.

In de tweede stad van Syrië, Aleppo, vielen gisteren volgens activisten ook vijf dodelijke slachtoffers. Het zou voor het eerst zijn dat er vanuit Aleppo, dat tot nu toe gedurende de maandenlange opstand vrij rustig is gebleven, doden zijn gemeld. Naast burgers kwamen er gisteren in Syrië ook soldaten om het leven. Zes militairen werden volgens het Syrisch Observatorium voor Mensenrechten gedood door een autobom in de noordelijke stad Idlib. Zes andere soldaten zouden zijn omgekomen bij gevechten met gedeserteerde militairen in Deraa.


Donderdag
kwamen volgens activisten ook al meer dan zestig mensen om het leven, waaronder ruim veertig burgers. Het dodental van de laatste twee dagen is daarmee volgens mensenrechtenactivisten de 120 gepasseerd.