Oplospoeder met eikenhoutsmaak

Empty barrels sit at the 8th Estate Winery in Hong Kong, China, on Wednesday, Nov. 3, 2010. The 8th Estate Winery sources grapes from all around the world, produces the wine which is then left to age in oak barrels. Photographer: Daniel J. Groshong/Bloomberg Bloomberg

Tot een aantal jaar geleden had de wijnmaker om zijn creatie een beetje te ‘spicen’ (zie hiernaast) een heel vat nodig. Maar uit een honderd jaar oude eik gaan zegge en schrijve twee vaten. Afhankelijk van de kwaliteit kost een vat (inhoud 225 liter) tussen de 600 en 800 euro. De levensduur is beperkt: na twee jaar is een vat wat betreft geur- en smaakafgifte over zijn hoogtepunt heen. Dat maakt het gebruik van houten vaten vaak te kostbaar voor budgetwijnen.

Hoe budgetwijnen nu toch het eiken-aroma mee te geven? De oplossing kwam uit de Nieuwe Wereld. Veel in roestvrij staal opgevoede wijnen krijgen de gewenste hout-touch mee door er planken (het kliklaminaat van de wijnindustrie) of jutezakken met houtsnippers in te hangen. Voor de heel goedkope bestaan er ook oplospoedertjes met eikenhoutsmaak. Eind 2005 gaf de Europese Unie na veel gesteggel ook de wijnmakers in de ‘traditionele’ wijnlanden toestemming tot dergelijk kunst- en vliegwerk.

Van echt eiken genieten en toch niet veel betalen: Monteabellón 2010 5 meses en barrica, Ribera del Duero. 6,50 euro henribloem.nl