Onrust Dakar na vonnis presidentsverkiezingen

President Abdoulaye Wade van Senegal mag zich opnieuw kandidaat stellen voor de presidentsverkiezingen in zijn land. Dat heeft het Constitutionele Hof van Senegal gisteravond bepaald. Onmiddellijk na de uitspraak braken ongeregeldheden uit in de hoofdstad Dakar.

De 85-jarige Wade is president sinds 2000. Zijn kandidaatstelling voor een derde termijn is omstreden, volgens tegenstanders is ze in strijd met de nieuwe grondwet die een limiet stelt van twee termijnen. Maar volgens Wade mag die grondwetswijziging niet met terugwerkende kracht op hem van toepassing worden verklaard.

Vorige zomer al gingen duizenden betogers in Dakar de straat op om te protesteren tegen het voornemen van Wade. Ook gisteren verzamelden zich honderden, vooral jongere tegenstanders in het centrum van de hoofdstad in afwachting van het vonnis. Mede onder druk van de Europese Unie hadden de autoriteiten toegezegd eventuele protesten te zullen tolereren. Maar na de bekendmaking van de uitspraak raakten betogers en oproerpolitie slaags.

Dat Wade het groene licht kreeg, was niet het enige opmerkelijke aspect van de uitspraak van het Hof. Dat bepaalde namelijk ook dat de populaire Senegalese zanger Youssou N’Dour niet mag meedoen aan de presidentsverkiezingen. N’Dour (52), die onder andere een eigen krant bezit, zou onvoldoende handtekeningen voor zijn kandidatuur hebben verzameld. Velen zien in hem een goede kandidaat om de ‘dictatoriale’ Wade af te lossen. (AFP)