Militairen doden terreurverdachten in thuisstad Boko Haram

Een lid van het staatspolitiekorps in Kano loopt voorbij een winkelcentrum dat werd kapotgeschoten bij een van Boko Harams aanvallen. Foto AP / Sunday Alamba

Militairen in Nigeria hebben elf vermoedelijke leden van Boko Haram gedood in Maiduguri. De slachtoffers vielen bij een schietpartij die ontstond bij een checkpoint in de thuisstad van de islamitische sekte.

Een kolonel van de Nigeriaanse militaire alliantie JTF bevestigt de doden tegenover Reuters. Hij zegt dat de schotenwisseling ontstond toen de Boko Haramleden werden tegengehouden en hun spullen doorzocht werden.

Gisteren kwam in de stad Kano nog een politieman om tijdens een uur durend vuurgevecht bij een politiebureau. Vorige week werden bij vier gecoördineerde aanvallen door Boko Haram op vier politiebureaus in Kano 186 mensen gedood.

Maiduguri is de stad waar het voor de islamitische radicale sekte allemaal begon in 2009. Als reactie op westerse culturele invloeden worden sindsdien aanslagen en aanvallen gepleegd. Daarbij kwamen volgens Human Rights Watch inmiddels honderden mensen om.

De vermeende leider van Boko Haram, Abubakar Shekau, dreigde eerder deze week met meer geweld en het kidnappen van ordehandhavers. In een ogenschijnlijke poging jihadisten wereldwijd aan te spreken beschuldigde hij Barack Obama ervan een oorlog tegen de islam te voeren.


Boko Haram in Nigeria weergeven op een grotere kaart

    • Jules Seegers