Nesbitt leidt WK sprint na wereldrecord, Boer op afstand

Nesbitt in actie op haar eerste 500 meter. Morgen volgen nog eens een halve en hele kilometer in Calgary. Foto AP / Jeff McIntosh

Christine Nesbitt gaat na de eerste dag van het WK sprint in Calgary aan de leiding. De 26-jarige Canadese zette het toernooi naar haar hand door op de 1.000 meter het wereldrecord van Cindy Klassen te verpulveren.

Nesbitt snelde op de Olympic Oval naar een tijd van 1.12,68 minuten. Ze was daarmee bijna een halve seconde sneller dan de zes jaar oude toptijd van haar landgenote (1.13,11). Ze had eerder op de dag op de 500 meter genoegen moeten nemen met de achtste plaats, maar met haar formidabele prestatie op de kilometer maakte ze haar achterstand meer dan goed.

Marrit Leenstra eindigde op de dubbele afstand op gepaste afstand als tweede (1.14,16). Margot Boer (1.14,43) werd derde. In het klassement na twee afstanden komt Jenny Wolf nog het dichtst bij Nesbitt in de buurt. De Duitse, winnares van de 500 meter, heeft een achterstand van 0,56 seconden. Hong Zhang uit China begint als nummer drie aan de slotdag.

Boer staat er met haar vierde plaats van de Nederlandse schaatssters het beste voor. Annette Gerritsen en Marrit Leenstra bezetten de zesde en zevende plaats. Thijsje Oenema is de nummer tien.

    • Jules Seegers