Nelleke had een kater

Fotograaf Ad Nuis en auteur Arthur van den Boogaard maken eens in de twee weken een foto ‘opnieuw’ en belichten de tijd ertussen.

Gepensioneerd lerares op de basisschool Nelleke Wuurman (71) werd in 1945 als vijfjarige gefotografeerd in de fotozaak Ger. Sleurs, gevestigd op de Utrechtsestraat 68 te Amsterdam.

„De datum weet ik niet, maar de Duitse bezetter was nog in de stad. De oorlogswinter was net over en dan toch zo’n dikke kater. Dat heb ik altijd opmerkelijk gevonden. De reden voor de foto was dat mijn ouders verlangden naar het vastleggen van iets gewoons. Wij woonden vlakbij de fotowinkel; ons adres was Nieuwe Kerkstraat 149 huis. Later op de middelbare school, het Spinoza Lyceum, geneerde ik mij voor deze buurt. Maar toen wist ik niet anders. Hele dagen spelen op straat. Vaak naar Artis, waar we via de Plantage Doklaan naar binnenglipten. ’s Avonds mochten we niet verder dan de leeuwenkop op de brug bij het Tehuis voor Ouden van Dagen, het huidige Sarphatihuis. Op de Weesperstraat waren winkels en zuurman De Leeuw liep rond met zijn handkar. ‘Zure waar!’, riep hij.

Van de oorlog herinner ik me Duitse overvalwagens voor de Mozes & Aäronkerk. Al kan ik dat ook met latere verhalen hebben ingevuld. Wel heb ik één helder beeld van mijn moeder, geschrokken door een razzia, die aan komt rennen met mijn jongere zusje Cor schuddend in de kinderwagen. Mijn moeder is in 1956 overleden. Als zestienjarige ben ik toen voor het gezin van drie kinderen gaan zorgen: koken, wassen, strijken. Dat moest, maar stoppen met de middelbare meisjesschool wilde ik niet. Mijn vader steunde mij. Hij zei: ze wil het graag, dus doet ze het. Daarvoor ben ik hem nog dankbaar. Nadien heb ik de kweekschool gedaan. Ik wilde onderwijzeres worden en ik heb tot mijn pensioen met veel plezier les gegeven.

De kater op de foto is trouwens geregeld door de fotograaf. Wij hadden er thuis in de Nieuwe Kerkstraat ook altijd een: Moortje, als het een zwarte was en Oekje voor als ze cypers waren. Ik was er dus vertrouwd mee. Maar deze dikkerd was speciaal voor de foto opgeduikeld.’

U kunt zelf ook een foto insturen. Nuis en Van den Boogaard nemen contact op als uw foto ‘opnieuw’ gemaakt wordt. Stuur aan: opnieuweenfoto@gmail.com

    • Arthur van den Boogaard