Nadal wacht nu plaaggeest Djokovic

Tennisser Rafael Nadal wacht morgen in de finale van de Australian Open een zware partij tegen titelhouder Novak Djokovic. De Serviër won gisteren in de halve finale in Melbourne in een bijzonder spannende vijfsetter van de Schot Andy Murray. Nadal had een dag eerder de Zwitser Roger Federer in vier sets verslagen.

De 24-jarige Djokovic is voor de 25-jarige Nadal een plaaggeest op de tennisbaan, zo blijkt uit de statistieken. Vorig jaar verloor de Spanjaard alle onderlinge partijen, waaronder de finales van Wimbledon en de US Open. Djokovic sloeg de ballen dieper in de baselineduels en oogde fitter dan Nadal, die vorig jaar ook de koppositie op de wereldranglijst aan de Serviër moest overdragen.

Maar de fitheid van Djokovic is de laatste maanden minder vanzelfsprekend. Hij klaagde vorig najaar over vermoeidheid en leek deze week in de kwartfinalepartij tegen de Spanjaard David Ferrer licht geblesseerd. Gisteren liep hij in de halve finale tegen Murray tussen de rally’s te trekkebenen. Djokovic hield zich in een marathonpartij van bijna vijf uur net staande. Hij heeft een dag minder rust voor de finale dan Nadal.

Viervoudig grandslamwinnaar Djokovic won twee keer de Australian Open en verdedigt morgen zijn titel. Nadal won het toernooi in Melbourne alleen in 2009. Hij kan morgen zijn elfde grandslamtoernooi winnen en nadert de zestienvoudig grandslamwinnaar Federer, die twee jaar geleden in Melbourne zijn laatste grandslamtoernooi won.