Michel Gondry’s Home Movie Factory

Naast een enorme keur aan films dat te zien is op het festival is het ook mogelijk om zelf aan de slag te gaan en je eigen film te maken. Speciaal hiervoor haalde het festival Michel Gondry’s Home Movie Factory naar Rotterdam. De fabriek bestaat uit een aantal filmsets die flexibel zijn in te richten, een groot aantal rekwisieten en een korte inleiding in het maken van films.
De Movie Factory wordt gehuisvest in Roodkapje aan de Meent en er worden elke dag workshops georganiseerd waarbij de deelnemers uiteindelijk zelf aan de slag gaan om hun (eerste) film te maken.
Afgelopen middag liep ik een tijdje mee bij de creatie van “Dr. Strange”. Een clubje van 10 IFFR bezoekers had de stoute schoenen aangetrokken en botvierden hun creativiteit op de ingenieuze filmsets. De rode panda leek daadwerkelijk te rijden, bij het intrappen van het gaspedaal ging de film op de achtergrond bewegen. Verderop kon de scene van veraf worden gefilmd met miniatuurtjes en een bewegende band. Slimme cameravoering zorgt voor de rest.
Ook aan de muziek is gedacht, diverse instrumenten zoals een mini orgeltje met kant-en-klare geluiden zijn aanwezig zodat de juiste sfeer toegevoegd kan worden.
Tijdens het begin van de workshop werd een storyboard gevuld zodat iedereen wist welke scenes er geschoten moesten gaan worden. Tijdens mijn aanwezigheid was er vooral veel hilariteit onder de deelnemers die met plezier van set naar set liepen om hun verhaal verfilmd te krijgen. Grote mannen met kleine orgeltjes naast de microfoon van de camera terwijl Dr. Strange in de auto probeert te ontkomen aan zijn eigen uitvinding.
Ik liep met een brede glimlach weer naar buiten en ga zeker nog terug om het eindresultaat te bekijken.

    • Appie Verschoor