Meid in de gefillte fisj

De koosjere hamvraagNederland 2, 14.00 -14.15 uur

Du pain, du vin, du boursin. Brood, wijn en kaas. Dat is volgens de orthodoxe rabbijn Evers het ezelsbruggetje dat Joden hanteren bij kosjer eten. Want bij die drie zaken moet je extra opletten of het wel kosjer is geproduceerd. Zo moet wijn kosjer zijn, „omdat je anders niet met een kosjer meisje trouwt”.

De lijst van eetregels is eindeloos, blijkt in De koosjere hamvraag, een zesdelige serie van de Joodse Omroep. Programmamaker Jigal Krant gaat, à la De keuringsdienst van waarde, op zoek naar de herkomst van kosjer voedsel.

De eerste aflevering gaat over eieren. Die mogen alleen van een wit kippenras komen. Dat ras heeft genetisch de kleinste kans op bloedsporen, en bloed eten is verboden. Maar witte kippen zijn legbatterijkippen. Is dat wel diervriendelijk?

Rabbijn Evers vindt van wel. „Een bloedspoor wijst op bevruchting. Het is zielig voor de moederkip om haar ei weg te halen.” Eenmaal bij een kippenboer vindt Krant de legbatterijkippen er eigenlijk ook wel kwiek uitzien.

Een Joodse winkelier wijst naar een dikke vis. „Dit noemen wij een mooie meid.” De vis blijkt een heek, het hoofdingrediënt van het joodse gerecht ‘gefillte fisj’. Het gerecht heeft weinig te maken met joodse eetregels, maar Krant vond het toch leuk er een aflevering aan te wijden. „Omdat wij het thuis ook altijd aten”, zegt hij steeds.

Daar wringt de schoen. Zijn betrokkenheid bij joodse eetgewoonten maakt de serie weinig objectief. De serie is gemaakt voor en door Joden. Of voor de buitenstaander, die altijd al wilde weten wat voor meid er in gefillte fisj zit.

Yasmina Aboutaleb

    • Yasmina Aboutaleb