'Leidinggeven was nooit een ambitie'

Jeannine Peek (43) is sinds november 2011 algemeen directeur van Dell Nederland. Eerder leidde ze onder meer een fusie tussen de uitzendbureaus Content en Unique. „Ik ben niet iemand die op een winkel past waar niets gebeurt.”

Amsterdam 24-01-2012 :Levenslessen: Jeaninne Peek CEO Dell Foto NRC H'Blad Maurice Boyer

Terug naar Dell

„Dit is mijn tweede periode bij Dell. Voordat ik deze baan accepteerde, ben ik bij mijzelf nog eens nagegaan waarom ik hier ook alweer wegging in 2008. Mijn conclusie: er kwam een unieke kans voorbij. Ik werd gevraagd om directeur te worden bij uitzendorganisatie Content. Maar het voelt goed om nu weer op mijn oude plek te zitten. Dell staat voor een aantal grote uitdagingen en dat ligt me wel. Ik ben niet iemand die op een winkel past waar niets gebeurt. Dat is niets voor mij.”

Chirurg

„Ik wilde altijd chirurg worden. Mijn vader adviseerde me om ook naar het bedrijfsleven te kijken. Zelf werkte hij bij Mars. Tijdens mijn studie Technische Bedrijfskunde heb ik daar stage gelopen. ik zat ook een tijdje voor ze in Amerika. Die bedrijfscultuur verschilt behoorlijk van de Nederlandse. Als de grote baas op bezoek komt, heeft iedereen daar zijn nette kleren aan, terwijl ze in Nederland denken: het zal wel.”

Leider

„Een manager bij KPN zei ooit tegen mij: ‘Ik weet dat je er niet om hebt gevraagd, maar hier heb je zes mensen’. Ik werd in een leidersrol geduwd, zonder dat ik ooit die ambitie had gehad. Bij WorldCom precies hetzelfde. Sindsdien heb ik alleen nog in managementfuncties gewerkt. Het belangrijkste als leidinggevende is dat mensen in je geloven. Je kunt nog zo goed zijn in je werk, als anderen dat niet zo ervaren, kom je geen stap verder.”

Boekhoudschandaal

„De overstap van een groot bedrijf als KPN naar WorldCom was enorm. Je gaat naar een bedrijf dat niemand kent. Je moet vechten om ergens binnen te komen. Maar wederom een grote uitdaging. Iedereen was trots op topman Bernard Ebbers. Totdat we hem op tv met handboeien om zagen. Hij werd opgepakt in verband met een boekhoudschandaal. Ik heb mijn contract opgezegd, omdat ik niet meer trots kon zijn op het bedrijf.”

Fusie

„De uitzendbranche was een compleet nieuwe wereld voor me. Ik startte bij Content aan het begin van de economische crisis in 2008. Ik moest meteen vol aan de bak omdat Content en Unique gingen fuseren. Die fusie heb ik geleid, maar dat jaar was erg zwaar. Toen het proces was afgerond, zijn USG People (moederbedrijf van Unique uitzendbureau, red) en ik rond de tafel gaan zitten. We bleken een andere visie op de toekomst van het nieuwe uitzendbureau te hebben. Het was beter uit elkaar te gaan.”

Sabbatical

„Toen ik mijn baan bij WorldCom had opgezegd, vroeg het bedrijf of ik nog een paar weken wilde blijven. Eigenlijk was ik toe aan een jaar vrij, omdat ik net twee kinderen had gekregen. Maar ik ben toch met verschillende partijen gaan praten. Ik was bang om zonder werk te zitten. Door die angst stapte ik in de eerste baan die voorbijkwam. Maar dat bleek geen succes te zijn. Na mijn tijd bij Unique heb ik alsnog een sabbatical genomen.”

Uitdaging

„Bij Dell sta ik voor de uitdaging om nieuwe producten en diensten toe te voegen aan het bestaande portfolio. De gehele verkoopafdeling moet worden omgebouwd en meer oplossingsgericht gaan werken. Dat proces moet ik begeleiden. Bovendien sta ik zelf voor de uitdaging een betere balans vinden tussen werk en privé. Als ik niet op de rem trap, ben ik 24 uur per dag met deze nieuwe klus bezig. Ik probeer weleens niets te doen, maar dat is heel moeilijk.”

Jorg Leijten

    • Jorg Leijten