Leers houdt deur dicht

Minister Gerd Leers ( Immigratie en Asiel , CDA) stemt nog niet in met de toetreding van Roemenië en Bulgarije tot de Schengenzone, waarin vrij mag worden gereisd. Dat zei hij vrijdag na afloop van de ministerraad. „Je kunt ze niet zomaar de sleutel van onze achterdeur geven.”

Voorzitter van de Europese Raad Herman van Rompuy kondigde donderdag aan dat hij de toetreding van beide landen tot het Schengengebied op de agenda van de Eurotop in maart zal zetten. Van Rompuy vindt dat snel een besluit moet worden genomen over de toetreding, omdat Roemenië en Bulgarije aan alle criteria voldoen.

Leers vindt van niet. Hij blokkeerde in december ook al de toetreding van beide landen tot het Schengengebied. Hij vindt dat Roemenië en Bulgarije duidelijke vorderingen moeten laten zien bij de aanpak van corruptie en georganiseerde misdaad. „Dat moeten ze eerst op orde brengen. Pas dan kunnen ze volgens afspraak toetreden tot Schengen.”

Bulgarije en Roemenië annuleerden eind vorig jaar een bezoek van premier Rutte uit verbolgenheid over de Nederlandse opstelling. (NRC)