Kortkolom kunst

Nieuwe kunstopleiding Van Eyck in Maastricht

Maastricht. De Jan van Eyck Academie, instituut voor postacademisch kunstonderwijs in Maastricht, wordt ook actief op het gebied van ‘normaal’ hoger kunstonderwijs. Daarvoor is de Hubert van Eyck Academie opgericht Het initiatief van de Jan van Eyck Academie sluit aan bij iArts, een samenwerking van de faculteit Cultuurwetenschappen van de Universiteit Maastricht en de Academie voor Beeldende Kunsten, de Toneelacademie en het conservatorium in die stad. (NRC)

Wigman stadsdichter van Amsterdam

Amsterdam. Menno Wigman is de komende twee jaar stadsdichter van Amsterdam. Dat is gisteren bekend gemaakt door de Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam. Wigman (1966) volgt F. Starik op. Eerder deze maand verscheen van Wigman, Mijn naam is Legioen, waarover Guus Middag in deze krant schreef: „Strak in de vorm, scherp, met een mooi mengsel van spijt en spot, chic en grof, grimmigheid en geestigheid.” (NRC)

The Tempest opent Olympische Spelen

Londen. Het toneelstuk The Tempest van Shakespeare is de inspiratie voor de openingsceremonie van de Olympische Spelen. Dat heeft artistiek directeur Danny Boyle bekendgemaakt. De filmregisseur noemt de show ‘Isles of Wonder’. (Novum)