Kort economie

Fitch verlaagt status vijf eurolanden

Brussel. Beoordelaar Fitch verlaagt de kredietrating van een aantal landen in de eurozone. Italië, Spanje, België, Cyprus en Slovenië hebben volgens Fitch grotere financiële en economische problemen waardoor de kans is toegenomen dat ze hun schulden niet meer volledig kunnen terugbetalen. Dat maakte Fitch vrijdag bekend. Volgens Fitch maken de leiders van de eurozone te weinig haast met het oplossen van de schuldencrisis. Er is nog geen Europees noodfonds dat genoeg geld in kas heeft om de crisis te bestrijden, oordeelt Fitch. De beoordelaar laakt ook de crisisaanpak van de euroleiders. Door stapje voor stapje naar een oplossing toe te werken zal de instabiliteit op Europese financiële markten aanhouden, meent Fitch. (AP)

Pensioenleeftijd voor fiscus in 2014 naar 67

Rotterdam. De zogenoemde pensioenrichtleeftijd, de leeftijd waarop de hoogte van het pensioen is gebaseerd, wordt in 2014 in één keer verhoogd van 65 naar 67 jaar. Dat heeft minister Henk Kamp van Sociale Zaken (VVD) gisteren geschreven aan de Tweede Kamer. Het gevolg is dat de aftrekbaarheid van de pensioenpremie wordt beperkt. Eerder was het nog het plan om de pensioenleeftijd in twee stappen te verhogen: in 2013 eerst naar 66 jaar en in 2015 vervolgens naar 67 jaar. Om het de pensioenuitvoerders makkelijker te maken heeft Kamp nu besloten tot een verhoging in één keer. In 2013 zal de overheid niet profiteren van de geringere aftrekbaarheid. Daar staat tegenover dat de verhoging één jaar wordt vervroegd. (NRC)