Kip met dragon en sinaasappel

Kip met dragon en sinaasappel Voor 4 personen: 1 kip, 2 sinaasappelen, evt. sap van 1 citroen (bij het gebruik van een gewone sinaasappel), 3 el balsamicoazijn, 5 takjes dragon, 1 teentje knoflook, scheutje olijfolie Verwarm de oven voor op 200 graden. Hak de kip in stukken en leg die in een ovenvaste schaal. Hak

Kip met dragon en sinaasappel

Voor 4 personen: 1 kip, 2 sinaasappelen, evt. sap van 1 citroen (bij het gebruik van een gewone sinaasappel), 3 el balsamicoazijn, 5 takjes dragon, 1 teentje knoflook, scheutje olijfolie

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Hak de kip in stukken en leg die in een ovenvaste schaal. Hak de dragon fijn en duw die tussen de stukken kip. Pers 1 sinaasappel en de citroen uit. Vermeng het sap met de balsamicoazijn, de olijfolie, de uitgeperste knoflook en royaal peper en zout.

Giet het sap over de kipstukken in de ovenschaal.

Snijd de andere sinaasappel in acht parten en schik die om de kip. Zet de schaal in de hete oven. Kijk na ruim een half uur even naar de borstfilets, dat wil zeggen, haal ze eruit en duw erop. Zien ze aan alle kanten wit dan wel lichtbruin (en dus nergens meer roze)? Voelen de filets nog ietsje verend maar niet meer zacht? Pak ze dan in aluminiumfolie, leg daar een keukenhanddoek overheen en laat de filets op een behaaglijk plaatsje rusten terwijl de rest van de kip verder gaar wordt. Leg ze eventueel op het laatst nog even terug om weer warm te worden.

Het geheel moet, afhankelijk van de grootte van de schaal en de warmte van de oven, ongeveer een uur braden.

Serveer bij de kip bijvoorbeeld gebakken lof en in de oven geroosterde aardappelen.

Chocoladetaart met oude jenever en marmelade

Dit recept is geïnspireerd op een verrukkelijke mudcake uit Home Made winter. De oude jenever heb ik gebruikt omdat ik toevallig nog Zuidams zeer oude jenever had staan en die smaakt een beetje naar vanille. Maar andere drank (whisky, rum, Grand Marnier, Cointreau) kan ook.

De taart is gevaarlijk machtig.

225 g suiker, 125 ml melk, 125 g roomboter, 75 g pure chocola, 1 ei, 1 borrelglaasje oude jenever, 100 g bloem, 1tl bakpoeder, 50 g cacao, 6 el marmelade, 6 el Philadelphia roomkaas, 1 el Grand Marnier of eau de vie

Verwarm de oven voor op 160 graden.

Doe de suiker en de melk in een pannetje en laat warm worden maar niet koken. Roer af en toe om de suiker op te lossen. Snijd de boter in blokjes en los die ook op ion het mengsel. Haal van het gas, doe er de chocola in stukjes bij, laat die zacht worden en roer het geheel door. Kluts het ei los met de jenever en giet dat bij het chocolademengsel. Zeef de bloem, het bakpoeder en de cacao boven een kom met een snufje zout. Giet er al roerend het chocolademengsel bij.

Vet een stuk bakpapier in en bekleed daarmee een springvorm van (ong.) 22 cm. Giet het chocolademengsel erin en bak de taart in ruim een uur gaar, een prikker moet er droog uitkomen. Laat hem geheel afkoelen zonder de rand, op een rooster.

Meng de roomkaas met 4 eetlepels van de marmelade en de drank. Besmeer daarmee de bovenkant van de geheel afgekoelde taart. Besmeer de roomkaaslaag met de overige twee eetlepels marmelade.