Kabinet wil boerkaverbod om 'samenleving te beschermen'

Het kabinet wil het in het openbaar dragen van gelaatsbedekkende kleding zoals boerka’s, nikabs, bivakmutsen en motorhelmen strafbaar stellen. Volgens vicepremier Maxime Verhagen (CDA) is dit om „de openbare orde, de goede zeden en de hedendaagse samenleving te beschermen”.

Dat heeft het kabinet gisteren besloten. Eerder deze week werd bekend dat de Raad van State een kritisch advies heeft gegeven over het wetsvoorstel, onder meer omdat het de vrijheid van godsdienst zou beperken.

Overtreden van het verbod kost 390 euro. Verhagen noemde gisteren een aantal uitzonderingen, zoals het masker van de keeper op het hockeyveld, mutsen bij koud weer of feestkleding tijdens carnaval of Sinterklaas. „Dus maakt u zich niet ongerust.” Hij zei ook dat het verbod niet geldt voor mensen die hun gezicht moeten bedekken voor hun werk, veiligheid of voor hun gezondheid. Motorhelmen moeten worden afgezet als de motorrijder afstapt.

Nederland telt naar schatting circa 150 vrouwen die een boerka dragen. Daarover zegt de verantwoordelijk minister Liesbeth Spies (Binnenlandse Zaken, CDA) „dat dit aantal mensen misschien beperkt is”, maar dat er bij „de partijen die dit kabinet dragen” behoefte bestaat aan een verbod op dit soort kleding. Volgens het kabinet staat Europese wetgeving dit verbod niet in de weg. (NRC)