Juventus en Dracula zijn één en dezelfde

DAVID: We hebben knoflook nodig.

SIMON: Wat?

DAVID: En een kruis.

SIMON: Waarom?

DAVID: Mijn god, man. Heb je het niet gezien? Juventus staat bovenaan in de Serie A.

SIMON: Vergelijk je de grootste Italiaanse voetbalclub met een vampier?

DAVID: Nee, mijnheer! Ik zeg het nog veel sterker. Ik zeg dat Juventus en Dracula één en dezelfde zijn! Onze levens, onze onsterfelijke zielen, zelfs onze wereld bevindt zich in doodsgevaar!

SIMON: David, waarom praat je als een negentiende-eeuwse gotische roman?

DAVID: Ik zal het simpel houden. Bram Stoker publiceerde in 1897 zijn boek Dracula. Juventus werd in 1897 opgericht.

SIMON: Toeval, natuurlijk.

DAVID: Juventus betekent jeugd, maar de club wordt ook de Oude Dame genoemd. Welk schepsel is tegelijkertijd jong en oud?

SIMON: Je wilt nu dat ik ‘vampier’ zeg.

DAVID: Precies. Net als Transsylvanië is Turijn een angstaanjagend oord vol spookachtige hersenspinsels. Uit de Alpen komt de mist binnenrollen. Je weet natuurlijk dat Dracula zich vaak als mist vermomt.

SIMON: Oppervlakkige overeenkomsten.

DAVID: In 2006 leek de donkere macht van de Oude Dame voor vernietigd door het ‘Calciopoli’-schandaal. Juventus had het Italiaanse voetbal gecorrumpeerd, werd gesnapt en uit de Serie A verbannen.

SIMON: Dat was inderdaad best kwaadaardig van ze.

DAVID: Het was nog veel erger. Zoals Stoker over het kasteel van Dracula schrijft: het was alsof ‘de corruptie zelf was gecorrumpeerd’.

SIMON: Maar goed, Juve werd gestraft.

DAVID: Ja, en voor de gewone sterveling leek de club dood. Echter, Juve kon niet sterven! Het was al on-dood. En nu is het wederom uit de dood herrezen.

SIMON: Misschien

DAVID: Slechts één ding kan ons redden: een Nederlander!

SIMON: Hoezo een Nederlander?

DAVID: Als ik het boek goed heb gelezen, kan alleen een Nederlander met speciale machten deze duivel verslaan. De vampierjager van Stoker, de roodharige Professor Van Helsing, is Amsterdammer.

SIMON: O? Wist ik niet.

DAVID: Zeker. In het boek spreekt hij met een sterk Hollands accent, en moet hij vaak naar Mokum om de boeken in zijn bibliotheek te raadplegen. Hij krijgt zelfs knoflook van zijn vriend Vanderpool, die het in ‘glazen huizen’ in Haarlem laat groeien.

SIMON: Leve de Nederlandse intensieve landbouw! Weet je dat ik vorig jaar op Kasteel Juve werd ontboden? Andrea Agnelli, de jonge voorzitter, wilde even kletsen.

DAVID: Hoe ben je in godsnaam ontsnapt?

SIMON: Hij leek me eigenlijk best aardig.

DAVID: Dat dacht Jonathan Harker eerst ook van Graaf Dracula. Toen zag hij hem echter muren opglijden en zichzelf in een hond omtoveren. Maakte Signor Agnelli ook steeds zijn excuses om vervolgens even te verdwijnen?

SIMON: Nou, gek genoeg moest hij inderdaad plotseling weg. Hij zei dat hij een onverwachte afspraak had.

DAVID: Wat een geluk dat je uit dat oord bent ontkomen!

SIMON: Het is waar dat Juve historisch een rivaal is van Nederlanders. Gullit, Van Basten en Rijkaard hielden de club vroeger in toom.

DAVID: Dat is geen rivaliteit! Het is dodelijke vijandschap. Juventus doet alles in haar macht om Nederlanders te vernietigen.

SIMON: Heeft het daarom Edwin van der Sar gekocht en het leven uit hem gezogen?

DAVID: De reinheid van zijn ziel was een bedreiging. Daarom lokte Juventus hem met valse beloftes, en hield hem gevangen. Net als Harker wist hij echter naar Londen te ontsnappen, waar hij uiteindelijk zijn krachten herwon.

SIMON: Edgar Davids deed het anders prima in Turijn.

DAVID: Davids is sterker dan een vampier. Zijn bril beschermde hem.

SIMON: En nu heeft Juventus Eljero Elia gelokt, en hij speelt niet en verliest gaandeweg zijn levenskracht. En eerder wilde Juve Ibrahim Afellay – O god, ik denk dat je gelijk hebt! Wat kunnen we doen?

DAVID: Geen moment te verliezen! Vlieg meteen naar het Milanese winkeldistrict. Wijs Wesley Sneijder op het gevaar!

SIMON: Is hij de Nederlandse vampierjager die we nodig hebben?

DAVID: Laten we bidden.

Simon Kuper en David Winner