IJs op komst

Vanaf morgen komt de temperatuur op veel plaatsen ook overdag niet meer boven het vriespunt uit. Tijdens de daarop volgende ijsdagen vormt zich een steeds dikker wordende ijslaag, waarop in de loop van volgende week op steeds meer plaatsen geschaatst kan worden. De winter breidt zich vanuit het oosten over een groot deel van Europa uit onder invloed van een hogedrukgebied boven Scandinavië.

In de wintersportgebieden valt dit weekeinde op veel pistes in Frankrijk, Zwitserland en Italië nog een flinke laag verse sneeuw.

De bewolking, die nu nog hardnekkig is op veel plaatsen, maakt volgende week plaats voor steeds meer zon.

Het weekend is in eigen land al vrij fris begonnen. De wind is gedraaid naar oostelijke richtingen maar blijft zwak. Vanmiddag trekken wolkenvelden voorbij waar vooral in de westelijke helft van het land wat regen uit valt. De temperatuur blijft steken bij een graad of 5.

Vannacht gaat het tijdens opklaringen licht vriezen.

Morgen zijn er zonnige perioden, komt de temperatuur in de middag rond het vriespunt uit en duikt in de nacht weer naar 4 à 5 graden onder nul.

Maandag valt lokaal een beetje sneeuw. Vanaf dinsdag schijnt overdag de zon uitbundig en blijft het minstens een week stevig vriezen.