'Holleeder was niet te bang voor proefverlof'

Willem Holleeder heeft tijdens zijn gevangschap herhaaldelijk om proefverlof verzocht, maar Justitie heeft die verzoeken telkens afgewezen. Holleeder is tevergeefs tegen deze beslissingen in beroep gegaan.

Dat vertelde misdaadjournalist Peter R. de Vries gisteren in De Wereld Draait Door. De Vries sprak de gisteren vrijgelaten Holleeder een half uur in een bos in de buurt van Amsterdam. Holleeder zou zich gestoord hebben aan suggesties in de media dat hij te laf zou zijn geweest om proefverlof aan te vragen. Er zouden aanwijzingen zijn dat zijn leven in gevaar is.

De Vries was via een familielid van Holleeder met hem in contact gebracht. De Amsterdamse crimineel heeft zes jaar uitgezeten van een gevangenisstraf van negen jaar, opgelegd vanwege het afpersen van vastgoedhandelaren. Justitie verdenkt Holleeder van betrokkenheid bij een aantal liquidaties, maar besloot begin dit jaar hem niet te vervolgen omdat er onvoldoende bewijs is.

Volgens De Vries heeft Holleeder geen behoefte aan contact met de media. Hij wilde ook niet ingaan op vragen van de journalist over zijn criminele verleden en zijn plannen voor de toekomst. „Peter, nu ophouden”, zei hij toen De Vries aandrong.

Met de gezondheid van Holleeder gaat het slecht, aldus De Vries. „Hij is afgevallen, ziet er tanig uit.” Holleeders hart doet het nog maar voor twintig of vijfentwintig procent, zegt De Vries. Elke middag moet hij twee uur rusten. „Hij kookt zelf, zodat hij zeker weet dat er geen zout in zijn eten zit. Dat mag hij niet hebben.”