Hij: 'Geld inleveren? Prima hoor'

Eric Smaling (54) is twintig jaar samen met Rindert Kromhout (53). Eric is Eerste Kamerlid voor de SP, hoogleraar duurzame landbouw aan de Universiteit Twente en (nog even) divisiedirecteur bij het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT). Rindert is kinderboekenschrijver.

Erik en Rindert gefotografeerd door David Galjaard in hun huis in Weesp voor de rubriek "het huishoudboekje" - economiepagina, zaterdag editie NRC Handelsblad

Rindert: „Ik ben beroepsschrijver. Het enige wat ik wil, is genoeg geld verdienen om dat beroep te kunnen uitoefenen. Het schrijven van kinderboeken is het leukste dat er is.”

Eric: „Toen ik je pas kende, moest je nog stad en land afreizen om bij te klussen. Iedere dag zat je wel ergens op een basisschool voor te lezen.”

Rindert: „Nu hoeft dat niet meer, gelukkig. Maar zelfs een goed verkopend boek levert meestal nog geen 10.000 euro op. Dus schrijf ik ook in opdracht.”

Eric: „Je begint niet aan een nieuw boek, waarvoor je minstens twee jaar nodig hebt, als je het financieel eigenlijk niet kunt hebben.”

Rindert: „Als schrijver zit je in een cyclus. Het eerste jaar na het verschijnen van een boek is het lucratiefst. Dan kopen de boekwinkels en bibliotheken in. Als een boek aanslaat en een prijs krijgt, levert ook het tweede jaar nog wel wat op. In goede, succesvolle jaren verdien ik 80.000 euro. Maar er zijn ook jaren bij van 20.000 euro.”

Eric: „Omdat Rindert goed verdient, kan ik ook de beslissing nemen om mijn vaste baan op te zeggen en te vertrekken bij het KIT. Ik werk er nu ruim een jaar, maar drie banen blijken toch iets te veel. Als je dan de financiële ruimte hebt om het even rustiger aan te doen, moet je dat gewoon doen.”

Rindert: „Als Eric er een jaar tussenuit wil, spring ik bij. De buffer die we hebben is groot genoeg.”

Eric: „Ik heb bovendien altijd nog mijn inkomsten uit het Eerste Kamerlidmaatschap. Ik krijg 52.000 euro bruto per jaar. Daarvan gaat de helft naar de SP, vanwege onze afdrachtregeling. Maar voor twee dagen werk is het bedrag niet verkeerd.”

Rindert: „Onzin. Je werkt veel meer dan twee dagen. Als je een debat hebt, ben je een week bezig.”

Eric: „Binnen de SP hoor ik tot de beter verdienenden. En ik vind het leuk om te doen, dus dat inleveren vind ik geen probleem. Daar kies je voor.”

    • Jorg Leijten