Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Algemeen

‘Haagse PVV’ers verzonnen klachten over verkeerssituatie stad’

De Haagse PVV-fractie in maart vorig jaar tijdens de installatie van de gemeenteraad. Foto NRC / Roel Rozenburg

Een zwartboek met klachten over de verkeerssituatie in Den Haag is door de gemeenteraadsfractie van de PVV in de stad deels verzonnen. Dat schrijft de Volkskrant vanochtend op basis van bronnen bij de fractie.

De PVV’ers moesten zelf in de pen kruipen toen een oproep aan Hagenaars om hun beklag te doen over het zogeheten verkeerscirculatieplan van de gemeente onbeantwoord bleef. Tot twee keer toe, zo zou uit de e-mails blijken, werden in de loop van 2010 fractieleden en medewerkers opgeroepen om klachten in te sturen. De straten waar de klachten over moesten gaan, werden bijgevoegd, meldt persbureau Novum vanochtend. De tekst van een van de e-mails luidt:

“We hebben vandaag nog een aantal klachten over het Verkeerscirculatieplan nodig. Ieder een aantal klachtjes typen. 10 minuten werk.”

Gemeenteraadslid Richard de Mos geeft toe dat een fractiemedewerker de oproepen deed. Wel zou die daarvoor zijn berispt. “Want dat kan natuurlijk niet”, aldus De Mos in de Volkskrant. Alle klachten in het zwartboek zijn volgens hem authentiek.

Het uitlekken van de e-mails maakt volgens De Mos deel uit van een ‘lastercampagne’. Eerder deze maand werd bekend dat twee ex-PVV’ers verder gaan onder de naam Onafhankelijk Den Haag. De PVV heeft nog zes van de acht zetels over waarmee de partij in 2010 in de raad kwam.

Verkeerscirculatieplan moet binnenstad schoner en aantrekkelijker maken

Met het verkeerscirculatieplan wil de gemeente Den Haag de binnenstad aantrekkelijker maken om te wonen, werken en winkelen. Ook moet de luchtkwaliteit in het centrum met het plan verbeteren. De PVV is een verklaard tegenstander van het plan en opende kort na de verkiezingen in maart 2010 een meldpunt. Het zwartboek werd in september dat jaar gepresenteerd.