Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Politiebonden voorzien problemen met boerkaverbod

De politie zal het boerkaverbod niet volledig uitvoeren. Dat verwachten de politiebonden ACP en NPB, waarbij samen meer dan 50.000 politieagenten zijn aangesloten. Beide betwijfelen of het dragen van een boerka een veiligheidsrisco met zich meebrengt, zoals het kabinet stelt.

Gisteren kondigde het kabinet een verbod aan op het dragen van gelaatbedekkende kleding op straat zoals bivakmutsen, boerka’s, motorhelmen onder bepaalde omstandigheden. Wie het verbod overtreedt krijgt een boete van 390 euro. Daarmee is de veiligheid en openbare orde gediend, aldus minister Opstelten (VVD, Veiligheid en Justitie).

‘Een heel ander veiligheidsrisico’

De ACP, met 23.500 leden, brengt liever enige nuance aan:

“Als er ernstige situaties optreden, zoals laatst met de hooligans bij het Feyenoord stadion, dan zullen politiemensen graag bivakmuts-dragers op de bon slingeren, als ze daartoe tenminste de kans krijgen. Hetzelfde geldt voor extremistische demonstraties van links- of rechtsradicalen. Maar daarmee vergeleken is een doodgewone vrouw op straat met een boerka toch een heel ander veiligheidsrisico. Die kun je toch niet zomaar een bedreiging van de openbare orde noemen.” - ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp.

NPB: boerkaverbod is symboolwetgeving

Bovendien voorziet de ACP juridische problemen met het boerkaverbod. “Als wordt gezegd dat vrouwen worden gedwongen tot het dragen van een boerka, dan is het juridisch onzeker of je de vrouw daarvoor kunt beboeten. Daarvoor moet je sancties treffen tegen degene die haar dwingt.” Van de Kamp verwacht dan ook dat er de komende maanden nog de nodige juridische complicaties met het kabinetsbesluit aan het licht zullen komen.

NPB-voorziter Jan Willem van de Pol noemt de plannen “symbool-wetgeving”. Hij kondigt aan dat zijn bond agenten juridisch gaat bijstaan als zij het boerkaverbod overtreden. De Raad van Hoofdcommissarissen heeft inmiddels laten weten dat handhaving van het boerkaverbod een lokale verantwoordelijkheid is voor de burgemeesters. Die nemen vooralsnog een afwachtende houding aan, omdat het alleen nog plannen betreft.

Opstelten verwacht loyaliteit agenten

De Raad van State, de belangrijkste wetgevingsadviseur van het kabinet, had al eerder scherpe kritiek op het voorstel. Maar minister Opstelten heeft dit weekend nog eens laten weten dat hij verwacht dat politieagenten het boerkaverbod loyaal zullen uitvoeren.