Grootste Nederlandse pensioenfonds daagt Goldman Sachs voor gerecht

Personeel van Goldman Sachs aan Wall Street staart naar buiten waar betogers van de Occupy-beweging demonstreren. Foto Reuters / Andrew Burton

ABP heeft Goldman Sachs gedagvaard. De Amerikaanse bank zou misleidende informatie hebben verstrekt toen het grootste Nederlandse pensioenfonds belegde in obligaties die gekoppeld waren aan ‘rommelhypotheken’.

Volgens het Financieele Dagblad droegen de hypotheken veel grotere risico’s met zich mee dan Goldman Sachs deed voorkomen. De bank, een van de hoofdrolspelers in het ineenstorten van de Amerikaanse huizenmarkt, zou verzwegen hebben dat het ging om kredieteffecten waarin hypotheken zijn herverpakt en huizen als onderpand dienen. Het Nederlandse pensioenfonds beweert dat Goldman tegen hun eigen effecten speculeerde.

Eind 2011 trok ABP ook al ten strijde tegen JP Morgan Chase, nog zo’n gigant in het Amerikaanse bankwezen die tijdens de crisis door miljarden dollars aan overheidssteun overeind bleef. Ook tegen Credit Suisse en Deutsche Bank heeft het rechtszaken lopen. Het is onbekend om hoeveel geld het ABP te doen is.

Eerder deze maand werd bekend dat ABP waarschijnlijk moet gaan korten op de pensioenuitkeringen. Het fonds zou een half procent minder gaan uitkeren, ondanks een ruim gevulde kas.

    • Jules Seegers