Grootschalige onrust in Senegal na besluit constitutioneel hof

Boze jongeren kwamen gisteren in de Senegalese hoofdstad Dakar in confrontatie met de oproerpolitie. Foto Reuters / Joe Penney

In Senegal is het sinds gisteravond zeer onrustig na een omstreden uitspraak van het constitutionele hof over de presidentsverkiezingen van volgende maand. In hoofdstad Dakar en andere delen van het land braken rellen uit. Eén politieagent zou zijn gedood.

De reden van het geweld is het besluit van het constitutionele hof van gisteravond dat zittend president Abdoulaye Wade voor een derde termijn mag gaan, terwijl de populaire zanger Youssou N’Dour niet aan de verkiezingen mag meedoen. Volgens het hof kan niet worden gecontroleerd of de door hem verzamelde handtekeningen voor zijn kandidatuur echt zijn.

Confrontaties tussen boze jongeren en agenten, één politieman gedood

In Dakar zetten boze betogers gisteravond gebouwen, banden en door de politie opgeworpen wegblokkades in brand. Ook zouden de jonge demonstranten met stenen naar de oproerpolitie hebben gegooid, die vervolgens traangas tegen de betogers zou hebben ingezet. Bij de rellen in de hoofdstad is volgens regeringsfunctionarissen één politieman om het leven gekomen, meldt de BBC vanochtend. In de centrale stad Kaolack zou het lokale bureau van de partij van president Wade zijn afgebrand.

De kandidaatstelling van Wade voor een derde termijn is omstreden en volgens zijn tegenstanders in strijd met de nieuwe grondwet die een limiet stelt van twee termijnen. Maar volgens Wade mag de grondwetswijziging, die tijdens zijn presidentschap is doorgevoerd, niet met terugwerkende kracht op hem van toepassing worden verklaard.

President Wade veroordeelt rellen en belooft eerlijke campagne

Wade verscheen gisteravond op de staatstelevisie en riep de jonge betogers op om hun “vertoon van knorrigheid” te stoppen. Volgens Wade zullen gewelddadige protesten nergens toe leiden. Hij beloofde dat de verkiezingscampagne open en eerlijk zal verlopen. De oppositie had eerder al laten weten de straat op te gaan als het hof zou instemmen met de kandidatuur van Wade. Jongeren op het centrale plein van hoofdstad Dakar zeiden gisteravond tegen persbureau AP dat zij een tentenkamp als op het Egyptische Tahrirplein willen opzetten uit protest tegen het besluit van het hof.

Senegal geldt al jarenlang als een van de meest democratische en stabiele landen van Afrika. Het is zo goed als het enige land in west-Afrika waar nog nooit een militaire coup is gepleegd. De politieke spanningen zijn de laatste maanden in aanloop naar de presidentsverkiezingen echter hoog opgelopen.